Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Güvenliği ve HijyeniGDM326524200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin Türü
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüFatih TÖRNÜK
Dersi Veren(ler)Fatih TÖRNÜK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda güvenliğini tehdit eden unsurlar ve onların beratarf edilmesi, gıda işletmelerinde güvenli gıdanın üretimi ve kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriğiGıda güvenliği, gıda hijyeni, gıda güvenliğini tehdit eden unsurlar, gıda güvenliğinin sağlanması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
  • Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. 2022. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı, Detay Yayıncılık
  • Semra Kayaardı. 2014. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olur.
  2. Öğrenci, personel, hava ve su hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci gıda güvenliği ile ilgili kalite sistemlerini ve mevzuatta yer alan yasaları bilir.
  4. Öğrenci gıda işletmelerinde uygulanan temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
  5. Personel hijyeninin gerekliliğini ve nasıl uygulaması gerektiğini öğrenir

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----
PÇ-15-----
PÇ-16-----
PÇ-17-----
PÇ-18-----
PÇ-19-----
PÇ-20-----
PÇ-21-----
PÇ-22-----
PÇ-23-----
PÇ-24-----
PÇ-25-----
PÇ-26-----
PÇ-27-----
PÇ-28-----
PÇ-29-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda güvenliği ile ilgili tanımlar, gıda güvenliğinin önemi
2Gıda kaynaklı tehlikeler
3Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar
4Gıda kaynaklı hastalıklar
5Gıda muhafaza yöntemleri
6Türkiye’de Gıda Güvenliği ile ilgili yasalar
7Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri (GMP, GHP, GAP, ISO 9000, helal ve koşer)
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri (HACCP/ISO 22000)
10HACCP sisteminin dizaynı ve uygulanması
11Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon uygulamaları
12Gıda işletmelerinde otomatik (CIP), yarı otomatik (COP) ve elle temizleme
13Gıda işletmelerinde personel hijyeni
14Gıda işletmelerinde hava ve su hijyeni
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması132
Derse Özgü Staj
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)135
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok