Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Mesleki İngilizceGDM2131 24200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüAbdulatef AHHMED
Dersi Veren(ler)Abdulatef AHHMED
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGüz döneminde öğrencilere Gıda Mühendisliği teknolojisi ve terminolojisi hakkında temel tanıtım yapılmaktadır ve araştırma raporu hazırlama basamaklarına giriş yapılıp, araştırma teknikleri öğretilmektedir. Bahar döneminde ise grafik ve çizelge hazırlamayla birlikte rapor yazma, dökümantasyon, rapor formatı, görsel araçların kullanımı ve sunum teknikleri öğretilmektedir. Resmi yazışma ve mektup yazımı da öğretilmektedir.
Dersin İçeriği•Temel Prensipler: Duyusal Karakteristikler, Isı Transferi, Kesikli ve Sürekli Prosesler. •Ortam Sıcaklığında Gerçekleştirilen Prosesler: Ham Maddenin Hazırlanması, Boyut Küçültme, Karıştırma ve Şekil Verme. •Isı Uygulanarak Gerçekleştirilen Prosesler: Ağartma, Pastörizasyon, Sterilizasyon, Pişirme ve Kavurma.•Isının Uzaklaştırılmasıyla Gerçekleştirilen Prosesler: Soğutma ve CAS, Dondurma. •Rapor Dizayn Etme: Genel prensipler ve rapor tipleri. •Araştırma Makalesi: Araştırma teknikleri, kütüphaneden yararlanma becerisi, Rapor taslağı ve formatı. •Rapor Formatı: Taslak hazırlama, cümle formatı, araştırma raporu yada makalesinin yazım formatı. •Resmi Yazışma: İş mektupları, bildiriler, istek veya araştırma mektupları, mektupların formatları ve oluşturulmaları.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Food Processing Technology" Prof Dr. Aydin Ural "Technical and Formal Writing
  • A Guide For Effective Communication" written by Prof. Dr. Fazilet Vardar-Sukan and John W Pugh
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda mühendisliği terminolojisi hakkında temel bilgiler edinecek.
  2. Öğrenci araştırmanın nasıl yapıldığını ve bazı belgeleme tekniklerini bilir.
  3. Öğrenci araştırma raporu hazırlama formatını bilir.
  4. Öğrenci iş mektubunun nasıl hazırlanacağını bilir.
  5. Öğrenci iletişim ve yazma yeteneklerinin geliştirilmesini bilir.
  6. Öğrenci rapor veya sunumu zenginleştiren görsel araçların, grafiklerin ve çizelgelerin kullanımını bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Derse genel giriş yapma ve araştırma sunumu ve raporu hazırlamada kullanılan bilinmeyen kelimelere genel bakışİlgili Kaynaklar
2Giriş.İlgili Kaynaklar
3Genel prensipler (Grupların ayarlanmaya başlaması).İlgili Kaynaklar
4Ham maddenin hazırlanması(Grupların ayarlanmasının tamamlanması).İlgili Kaynaklar
5Araştırma Raporu: Araştırma raporunun 12 basamağı ve nasıl başlanacağı (rapor taslaklarının yazıldığı defter seçimi, konu seçimi ve ilk taslağın hazırlanması).İlgili Kaynaklar
6Mekanik Ayırma.İlgili Kaynaklar
7Boyut küçültme.İlgili Kaynaklar
8Vizeİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Karıştırma ve şekil verme.İlgili Kaynaklar
11Karıştırma ve şekil verme.İlgili Kaynaklar
12Isı uygulamasıyla gerçekleştirilen prosesler.İlgili Kaynaklar
13Isı uygulamasıyla gerçekleştirilen prosesler.İlgili Kaynaklar
14Soğutma, dondurma ve paketleme.İlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)220
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok