Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda MikrobiyolojisiGDM218245302
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet ARICI
Dersi Veren(ler)Muhammet ARICI
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda Mikrobiyolojisi dersinin amacı; gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir.
Dersin İçeriğiMikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler). Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, 5. Basım, Efil Yayınevi, Ankara, 2017.
  • Ünlütürk, A., Turantaş, F. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Meta Basım,İzmir, 2003.
  • Doyle M.P., Beuchat, L.R., Montville T.J. “Food Microbiology”, ASM Press Washington D.C., 1997.
  • Erol, İ. “Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi”, Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2007. 3. Frazier, W.C., Westhoff, D.C., “Food Microbiology” McGraw-Hill International, 1988.
  • Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992.
  • ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanıyacaklardır.
  2. Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri öğreneceklerdir.
  3. Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini tanıyacaklardır.
  4. Gıdalara uygulanan farklı proseslerde mikroorganizma davranışları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  5. Güvenli gıda eldesi için kullanılan muhafaza yöntemlerini öğreneceklerdir.
  6. Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  7. Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontrolünü öğreneceklerdir.
  8. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanmasını, muhtemel etkilerini ve kontolünü öğreneceklerdir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Mikroorganizma gıda ilişkileri / Laboratuvarda dikkat edilmesi gereken hususlar / Gıdaların mikrobiyolojik analize hazırlanmasıİlgili Kaynaklar
2Gıdalarda önemli mikroorganizmalar / Toplam mezofilik aerobik ve psikrofilik aerobik bakteri sayımıİlgili Kaynaklar
3Mikrobiyel bulaşma kaynakları / Gıdalarda küf ve mayaların belirlenmesiİlgili Kaynaklar
4Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler / Suların bakteriyolojik muayenesi ve koliform bakterilerin tespitiİlgili Kaynaklar
5Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler / Koliform bakteriler ve fekal E.coli aranması (EMS yöntemi)İlgili Kaynaklar
6Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar / Koliform bakteriler (IMVIC testi)İlgili Kaynaklar
7Gıda kaynaklı mikrobiyel enfeksiyonlar / S.aureus izolasyonu ve sayımı koagulaz testiİlgili Kaynaklar
8Gıda kaynaklı mikrobiyel enfeksiyonlar / Gıdalarda Salmonella aranmasıİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar / Gıdalarda Listeria aranmasıİlgili Kaynaklar
11Gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar / Gıdalarda Bacillus cereus aranmasıİlgili Kaynaklar
12Gıda muhafaza ilkeleri / Meyve sularının bakteriyolojik muayenesi (Laktik asit bakterileri ve Alicyclobacillus spp.)İlgili Kaynaklar
13Gıda muhafaza ilkeleri / Antimikrobiyal maddelere duyarlılık testiİlgili Kaynaklar
14Ara Sınav 2 (Laboratuvar sınavı)-
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev110
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar250
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar142
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev13
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)210
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok