Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Meyve ve Sebze İşleme TeknolojisiGDM415134300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıMeyve ve sebzelerin bileşimleri, bozulma sebepleri, işleme gerekçeleri, soğukta, dondurarak, kurutarak, konserve ederek muhafazası ve salça üretimi konularında bilgi ve becerilerin kazandırılması
Dersin İçeriğiMeyve ve sebzelerin muhafaza edilmelerine ilişkin teknolojik bilginin sağlanması, teknolojik becerinin kazandırılması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • • Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Bekir Cemeroğlu,Ankara Üniversitesi, 2. Baskı, Ankara 2004
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler meyve ve sebzelerin işleme gerekçelerini bilir.
  2. Öğrenciler meyve ve sebzelerin soğukta muhafazasının fizyolojik temellerini bilir.
  3. Öğrenciler soğuk depo şartlarının nasıl kontrol edilebildiğini bilir.
  4. Öğrenciler meyve ve sebzelerin dondurarak muhafazasının bilimsel ilkelerini bilir.
  5. Öğrenciler meyve ve sebzelerin hızlı dondurmanın faktörlerini ve başlıca dondurma yöntemlerini bilir.
  6. Öğrenciler konservecilir ve konservecilikte ısıl işlemin bilimsel temellerini bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Bileşim - I (Majör Bileşenler)İlgili Kaynaklar
2Bileşim - II (Minör Bileşenler)İlgili Kaynaklar
3Hasat Fizyolojisi ve Bozulma Etkenleriİlgili Kaynaklar
4Soğukta Muhafazaİlgili Kaynaklar
5Ön İşlemler - Minimal İşlemlerİlgili Kaynaklar
6Dondurarak Muhafazaİlgili Kaynaklar
7Konserve Teknolojisiİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Salça Teknolojisiİlgili Kaynaklar
11Reçel ve marmelat üretimiİlgili Kaynaklar
12Kurutma Teknolojisiİlgili Kaynaklar
13Kurutma Teknolojisiİlgili Kaynaklar
14Meyve Suyu Teknolojisiİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması141
Derse Özgü Staj
Ödev210
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer110
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok