Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Analizleri ve Teknoloji Laboratuvarı 2GDM411124004
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüFatih TÖRNÜK
Dersi Veren(ler)Fatih TÖRNÜK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda endüstrisi için önemli olan gıda işleme ve analiz tekniklerinin öğretilmesi
Dersin İçeriğiBu ders gıda işleme ve analiz tekniklerini ele alır. Bu işleme ve tekniklerin pratik uygulamalarını içerir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yetim, H., Kesmen, Z. Gıda Analizleri, 2009. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları, Yayın No:163
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda işleme tekniklerini öğreneceklerdir.
  2. Gıdaların işlenmesi ve muhafazası sırasında oluşan arzu edilmeyen maddeleri analiz edebileceklerdir.
  3. Gıda analiz sonuçlarını yorumlamayı bilirler.
  4. Öğrenciler gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri bilir.
  5. Öğrenciler gıda analizleri için uygun metot seçmeyi öğreneceklerdir.
  6. Öğrenciler gıda işlemede karşılaşılan sorunları belirler ve uygun çözümler geliştireceklerdir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Tahılda fiziksel analizlerİlgili Kaynaklar
2Düşme sayısı ve sedimentayon testiİlgili Kaynaklar
3Amilolitik aktivite tayiniİlgili Kaynaklar
4Yaş öz ve kuru öz tayiniİlgili Kaynaklar
5Farinograf ve ekstensograf testleriİlgili Kaynaklar
6Süt ve ürünlerinde yağ, asitlik, pH ve sH tayiniİlgili Kaynaklar
7Hile yapılan sütlerin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
8Dondurma, yoğurt ve peynir üretimiİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Yoğurtta nişasta tayiniİlgili Kaynaklar
11Peynirde tuz tayiniİlgili Kaynaklar
12Meyve ve sebzelerde C vitamini tayiniİlgili Kaynaklar
13Et ve et ürünlerinde nitrat ve nitrit tayiniİlgili Kaynaklar
14Et ve et ürünlerinde TBA testiİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar134
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması134
Derse Özgü Staj
Ödev112
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok