Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Bitkisel Yağ TeknolojisiGDM404135300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıYemeklik yağ teknolojisi ve margarin üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak.
Dersin İçeriğiLipidler, Lipidlerin Sınıflandırılması (Basit, Bileşik ve Türev Lipidler), Yağların ve Yağ Asitlerinin Kimyasal Tepkimeleri, Atmosferik Oksidasyon ve Yemeklik Yağların Bozulması, Yemeklik Yağlar ve Yağ Hammaddeleri, Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması, Yağların Rafinasyonu, Vinterizasyon, Hidrojenasyon ve Margarin Üretimi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Kayhan M. 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi: 7, 234 sayfa, Ankara.
  • Kayhan M. 2003. Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A. Ş. Yayını 2003 Basım, 220 sayfa, Ankara.
  • Kayhan M. 2002. Modifiye Yağlar e Üretim Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A. Ş. Yayını 2002 Basım, 288 sayfa, Ankara.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci lipid ve lipid benzeri maddelerin özellilerini bilir.
  2. Öğrenci yemeklik yağların bozulma nedenleri ve mekanizmalarını kavrar ve alınabilecek önlemlerin uygulamasını bilir.
  3. Öğrenci yağ hammaddelerini bilir.
  4. Öğrenci yağlı tohumlardan yağ elde edilmesi aşamalarını bilir.
  5. Öğrenci margarin (kahvaltılık, yemeklik ve gıda sanayi; şorteningler) üretimini ve kullanım alanlarını bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Lipidler ve Lipidlerin Sınıflandırılması; Basit Lipidler (Gliseridler, Mumlar), Bileşik Lipidler (Fosfolipidler, Serebrositler, Lipoproteinler), Türev Lipidler (Hidrokarbonlar, Alkoller) İlgili Kaynaklar
2Türev Lipidler (Yağ asitleri); Yağ asitlerinin (Doymuş, Doymamış) sınıflandırılması ve adlandırılması İlgili Kaynaklar
3Yağların ve Yağ Asitlerinin Kimyasal Tepkimeleri (Hidrolizasyon Esterleşme ve Bunlarla İlgili Reaksiyonlar; Karboksil Gruplarının Girdiği Reaksiyonlar; Yağ Asidi Zincirinin Girdiği Reaksiyonlar; Hidroksil Gruplarının Girdiği Reaksiyonlar) İlgili Kaynaklar
4Atmosferik Oksidasyon ve Yemeklik Yağların Bozulması (Otooksidasyon; Fotooksidasyon; Hidroperoksitlerin Girdiği Reaksiyonlar) İlgili Kaynaklar
5Yağ Oksidasyonunun Genel Özellikleriİlgili Kaynaklar
6Yemeklik Yağlar ve Yağ Hammaddeleri; Yağ Hammaddelerinde Bozulmaİlgili Kaynaklar
7Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması (Hazırlık İşlemleri; Presyon, Ekstraksiyon) İlgili Kaynaklar
8Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması (Hazırlık İşlemleri; Presyon, Ekstraksiyon) İlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Yağların Rafinasyonu (Ağartma; Koku Alma) İlgili Kaynaklar
11Vinterizasyon İlgili Kaynaklar
12Yağların Hidrojenasyonu İlgili Kaynaklar
13Margarin İmali İlgili Kaynaklar
14Yemeklik Yağların Bozulması İlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev210
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok