Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Makine ve EkipmanlarıGDM3262 24200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilerin gıda isleme makineleri ve teknolojisi hakkında bilgi edinmesini sağlamak.
Dersin İçeriğiGıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, homojenizatörler, kurutucular, dondurucuların çalışma prensipleri ve özellikleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Endüstri Makinaları, Prof. Saldamlı Genişletilmiş 2 .baskı 563 sayfa. Basım Yılı:2004
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini bilir.
  2. Öğrenci üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri bilir.
  3. Öğrenci gıdaların üretiminde ekipmanların optimizasyonu bilir.
  4. Öğrenci ısıtma, dehidrasyon ve evaporasyon sistemlerini bilir.
  5. Öğrenci sınıflama, ayırma, ambalajlama ve temizleme sistemlerini bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler İlgili Kaynaklar
2Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleriİlgili Kaynaklar
3Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleriİlgili Kaynaklar
4Sınıflama ve Ayırma Makineleri , Karıştırma ve Kanşımlanıa Makineleri İlgili Kaynaklar
5Sürekli İsı Aktarım Düzenleri İlgili Kaynaklar
6Haşlama Makineleri ve Ekipmanları, Pişirme veya Kavurma Makine ve Ekipmanları, Kızartma Makine ve Ekipmanları İlgili Kaynaklar
7Işınlama (Soğuk Sterilizasyon) Teknik ve Tesisleri, Ohmik Isıtma Sistem ve Ekipmanları İlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Kurutma işlemi ve Dehidratörler İlgili Kaynaklar
11Dehidrasyon Sistemleri İlgili Kaynaklar
12Ambalaj Ve Ambalajlama Makineleri İlgili Kaynaklar
13Sistem temizliği ve otomasyon İlgili Kaynaklar
14Fabrika kuruluş teknikleri İlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması310
Derse Özgü Staj0
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok