Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Güvenliği Yönetim SistemleriGDM419224200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüGörkem ÖZÜLKÜ
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıHACCP ilkelerini ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardını öğretmek
Dersin İçeriğiBu dersin içeriği HACCP ilkeleri ve gıda güvenliği yönetim sistemi standartlarından oluşmaktadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Şeminur Topal,1996. Tübitak
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Toplam kalite sistemlerini bilir
  2. Gıda güvenliği yönetim sistemi kavramlarını bilir
  3. Tehlike analizleri yapabilir
  4. Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon sistemini tasarlayabilir ve kurabilir
  5. ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardını uygulayabilir

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda işletmelerinde kullanılan yönetim sistemlerine genel bakışİlgili Kaynaklar
2HACCP ilkeleri, terim ve tarifleriİlgili Kaynaklar
3ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı kapsamı ve genel kavramlarİlgili Kaynaklar
4ISO 22000 Sisteminin standart maddeleri- Dokümantasyon Şartlarıİlgili Kaynaklar
5Yönetim sorumluluğuİlgili Kaynaklar
6Kaynak yönetimiİlgili Kaynaklar
7Güvenli ürün planlama ve gerçekleştirmeİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Tehlike analiziİlgili Kaynaklar
10Akış şemaları, proses aşamaları ve kontrol önlemleriİlgili Kaynaklar
11Operasyonel ön gereksinim programlarının ve HACCP planının oluşturulmasıİlgili Kaynaklar
12Uygunsuzluk kontrolüİlgili Kaynaklar
13Gıda güvenliği yönetim sisteminin geçerli kılınması, doğrulanması ve iyileştirilmesiİlgili Kaynaklar
14Final-
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok