Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
BeslenmeGDM423235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet ARICI
Dersi Veren(ler)Muhammet ARICI
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda kimyası, gıda teknolojileri, toplu beslenme, hijyen ve çevre sağlığı, besin öğeleri, gıdaların bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarının öğrenilmesi
Dersin İçeriğiTüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık kavramları, hayvansal kökenli gıdaların beslenmedeki önemi, bileşimi, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları, et (kırmızı et, beyaz et), süt, su ürünleri, yumurta ve balın bileşimi, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemek planlama,özel durumlarda beslenme.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Baysal, A. Beslenme. 2015.
  • Katz et al. Klinik Uygulamalarda Beslenme. Çev. Kalkan ve Akman. 2017.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini bilir.
  2. Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla bilir.
  3. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sebep olacağı problemleri bilir.
  4. Vucüt fonksiyonları açısından beslenmenin önemini bilir.
  5. Özel durumlardaki (çocuk, yaşlı, sporco, hamile) beslenmeyi bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sizİlgili Kaynaklar
2Sağlıklı bir diyete erişimİlgili Kaynaklar
3Beslenme insan vücudu / Enerji dengesi ve vücut ağırlığıİlgili Kaynaklar
4Karbonhidratlar ve beslenmeİlgili Kaynaklar
5Lipidler ve beslenmeİlgili Kaynaklar
6Proteinler ve beslenmeİlgili Kaynaklar
7Sıvı ve elektrolit dengesi için önemli gıdalarİlgili Kaynaklar
8Besin maddelerinin metabolizmasıİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Antioksidan olarak önemli gıdalar / Bitkisel kimyasallar ve fonksiyonel gıdalarİlgili Kaynaklar
11Vitaminler ve minerallerİlgili Kaynaklar
12Beslenme şekilleriİlgili Kaynaklar
13Yaşlı, işçi ve sporcuların beslenmesiİlgili Kaynaklar
14Gebe ve emzikli kadınlarla çocukların beslenmesiİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği15
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok