Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Klasik Kemençe 4MTP207235220
ÖnkoşullarMTP2071 - Klasik Kemençe 3
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Müzik Toplulukları Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimMüzik ve Sahne Sanatları Bölümü
Dersin KoordinatörüAslıhan Eruzun Özel
Dersi Veren(ler)Aslıhan Eruzun Özel
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrenci, çarpma tekniğini geliştirecektir. Uşşak, Beyati, Isfahan, Hüseyni, Muhayyer, Hicaz ve Sultaniyegâh makamlarında saz semaisi ve peşrev formlarında eserler seslendirebilecektir. Taksim (doğaçlama) çalışmalarına başlayacak ve taksime giriş kompozisyonları ezberleyerek seslendirebilecektir.
Dersin İçeriğiEser çalışmaları: Uşşak, Beyati, Isfahan, Hüseyni, Muhayyer, Hicaz ve Sultaniyegâh makamlarında peşrev ve saz semaisi formlarında klasik eserler / süslemeler: çarpma / taksim (doğaçlama) ezberleme: öğrenilen her makamda taksime giriş kompozisyonları.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Özgen, Yrd. Doç. İhsan , Klasik Kemençede İcra Teknikleri.
  • Esen, Hasan, “Kemençe Metodu” Eyüp Musiki Cemiyeti Yayınları, İstanbul, 2007. -Torun, M. ‘Ud Metodu – Gelenekten Geleceğe’ Çağlar Yayınları, İstanbul, 1996. -Özalp, Dr. M.N. ‘Türk Musikisi Beste Formları’ TRT Yayınları, Ankara, 1992. -Yavaşça, Prof.Dr. A. ‘Türk Mûsikîsi’nde Kompozisyon ve Beste Biçimleri’ Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayınları, İstanbul, 2002. -Taş plak, TRT arşiv kayıtları
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci, öğrendiği makamları değerlendirebilir.
  2. Öğrendiği makamlarda bestelenmiş klasik eserleri enstrümanıyla seslendirebilir.
  3. Ornemantasyon tekniğini kullanabilir.
  4. Taksim (doğaçlama) girişleri yapabilir.
  5. Yazma – uygulama yöntemini kullanarak kendi egzersizlerini enstrümanıyla seslendirebilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1III.Dönemde öğrenilen konuların tekrarıNA
2Uşşak dizisi ve transpozeleri / Eser çalışması: Uşşak Saz Semaisi – Neyzen Aziz Dede / Taksim çalışması: Uşşak makamında giriş cümleleri ezberleme Eser ve taksim çalışması.
3Süsleme çalışması: çarpma / Eser çalışması: Uşşak Peşrevi – Tanburi Osman Bey, Uşşak Saz Semaisi – Neyzen Aziz Dede / Taksim çalışması: Uşşak makamında giriş cümleleri kurgulama.Eser ve taksim çalışması.
4Süsleme çalışması: çarpma / Eser çalışması: Beyati Saz Semaisi – Gevheri Osmanoğlu / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Beyati makamında giriş cümleleri ezberleme / 6. Haftanın ödevi: Uşşak ve Beyati makamlarında en az 4 tane olmak üzere etüt yazılması ve çalışılması.Eser ve taksim çalışması, ödev hazırlığı.
5Süsleme çalışması: çarpma / Eser çalışması: Beyati Peşrevi – Seyfettin Osmanoğlu, Beyati Saz Semaisi – Gevheri Osmanoğlu / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Beyati makamında giriş cümleleri kurgulama.Eser ve taksim çalışması, ödev hazırlığı.
6Ödevlerin kontrolü ve seslendirilmesi / Isfahan dizisi ve transpozeleri / Eser çalışması: Isfahan Peşrevi – Tanburi Cemil Bey / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Isfahan makamında giriş cümleleri ezberleme.Eser ve taksim çalışması, vize hazırlığı.
7Eser çalışması: Isfahan Saz Semaisi – Tanburi Cemil Bey / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Isfahan makamında giriş cümleleri kurgulama.Eser ve taksim çalışması, vize hazırlığı.
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Eser çalışması: Hüseyni Saz Semaisi – Kemani Tatyos Efendi / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Hüseyni makamında giriş ve gelişme cümleleri kurgulama / 11. Haftanın ödevi: Isfahan ve Hüseyni makamlarında en az 4 tane olmak üzere etüt yazılması ve çalışılması.NA
10Eser çalışması: Muhayyer Peşrevi – Tanburi Cemil Bey / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Muhayyer makamında giriş ve gelişme cümleleri ezberleme.Eser ve taksim çalışması, ödev hazırlığı.
11Ödevlerin kontrolü ve seslendirilmesi / Eser çalışması: Muhayyer Saz Semaisi – Tanburi Cemil Bey / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Muhayyer makamında giriş ve gelişme cümleleri kurgulama.Eser ve taksim çalışması, final hazırlığı.
12Ara Sınav 2 / Hicaz dizileri ve transpozeleri / Eser çalışması: Hicaz Peşrevi – Katip Çelebi / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Hicaz makamında giriş ve gelişme cümleleri ezberleme / 15. Haftanın ödevi: öğrenilen tüm makamlarda en az 7 adet etüt yazılması ve seslendirilmesi.Eser ve taksim çalışması, ödev hazırlığı, final hazırlığı.
13Eser çalışması: Hicaz Humayun Saz Semaisi – Veli Dede / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Hicaz makamında giriş ve gelişme cümleleri kurgulama.Eser ve taksim çalışması, ödev hazırlığı, final hazırlığı.
14Sultaniyegâh dizisi ve transpozeleri / Eser çalışması: Sultaniyegâh Peşrevi – Kanuni Hacı Arif Bey / Tekrar çalışması: öğrenilen eserlerin tekrarı / Taksim çalışması: Sultaniyegâh makamında giriş ve gelişme cümleleri ezberleme.Eser ve taksim çalışması, ödev hazırlığı, final hazırlığı.
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev330
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar230
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama132
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması135
Derse Özgü Staj
Ödev34
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)25
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok