Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Proje Hazırlama İlkeleriGDM415224200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüAyşe KARADAĞ
Dersi Veren(ler)Ayşe KARADAĞ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin ana amacı Gıda bilimi ve teknolojisi konularında hazırlanan AR-GE ve inovasyon projelerinin temel bileşenleri ile ilgili genel bakış açısı sağlamaktır. Öğrenciler, bir projenin bütçesi, fonlanması, planlanması ve kalitesi ile ilgili konuları tanımlayabilecek durumda olacaklar, aynı zamanda bir projenin hayata geçirilmesinde proje öncesi öneri dosyası hazırlama aşamasından projenin bitişine kadar olan süreçler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Dersin İçeriğiGıda Sanayinde Araştırma-Geliştirme, Inovasyon ve Ürün Geliştirme projeleri tanımlamalar, Proje hangi kısımlardan oluşur, projenin amaç, hedef, özgün değer kısımlarının önemi, proje önerilerinde sık görülen yetersizlikler, Ülkemizde proje destek fonları ile ilgili bilgi verilmesi, Örnek projelerin değerlendirilmesi ve gruplar halinde proje hazırlanması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci yaratıcı bir fikri, bir iş planı ile beraber nasıl projeye dönüştürebileceği hakkında bilgi sahibi olur
  2. Öğrenci araştırma, geliştirme, inovasyon terimlerinin anlamlarını birbirleri ile ilişkisini ve farklılıklarını tanımlayacak düzeyde olur
  3. Öğrenci, kendine özgü, ölçülebilir, doğru, zaman sınırlı ve gerçekçi proje hedefleri oluşturmayı öğrenir
  4. Öğrenci, proje öneri aşamasından başlamak üzere sorulması ve cevaplanması gereken kritik soruların neler olduğunu öğrenir
  5. Öğrenci, projenin ihtiyaçlarının-kaynaklarının belirlenmesi ve proje partnerlerinin tanımlanması aşamalarını öğrenir
  6. Öğrenci, projenin teknik kısmının nasıl oluşturulması gerektiği hakkında bilgi sahibi olur
  7. Öğrenci, proje değerlendirme adımları hakkında bilgi sahibi olur

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Proje, araştırma, geliştirme, inovasyon ve ticarileşme terimlerinin tanımlarıİlgili Kaynaklar
2AIT kavramına girişİlgili Kaynaklar
3Sorunların/ihityaçların tanımlanması, hedeflerin ve istenen çıktıların oluşturulmasıİlgili Kaynaklar
4Bir proje önerisinin hazırlanmasında gerekli kısımlarİlgili Kaynaklar
5Projenin yöntemi, proje ekibi, iş-akış şeması ve risk planı oluşturmaİlgili Kaynaklar
6Projenin bütçesi, yaygın etkisi ve başarı ölçütlerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
7ARA SINAVİlgili Kaynaklar
8Ülkemizde proje fonlama mekanizmalarıİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Proje fikirlerinin özetlerinin oluşturulmasıİlgili Kaynaklar
11Proje fikirlerinin özetlerinin revize edilmesiİlgili Kaynaklar
12Öğrencilerin proje özetlerinin değerlendirilmesiİlgili Kaynaklar
13Öğrencilerin proje özetlerinin revize edilmesiİlgili Kaynaklar
14Öğrencilerin projelerinin hazırlanması-revize edilmesiİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği0
Ödev140
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar120
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev120
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)160
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok