Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda İşletmelerinde Proses KontrolüGDM316223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıProses Kontrol dersinde gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılabilecek sistemlerin kontrolü hakkında temel bilgiler verilmektedir. Öğrencilerin bu bilgileri kullanarak proses kontrol sistemleri tasarlama becerisini kazanmaları ve otomatik kontrol sistemlerinin çalışma prensiplerini anlayarak kontrolün daha etkin olmasını sağlamaları amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu derste proses kontrolün temelini oluşturan teorik bilgilerin yanı sıra modelleme kavramı ve model eşitliklerinin proses kontrol uygulamalarındaki önemi ve kullanımı konuları işlenmektedir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Marlin, T.E., 2000, Process Control Designing Processes and Control Systems for Dynamic Perofrmance, 2nd Ed. , McGraw-Hill Inc., 1056 pp.
  • Stephanopoulos, G., 1984, Chemical Process Control; An introduction to theory and practice , PTR Prentice Hall International Series, New Jersey, 696 pp.
  • Seborg, D.E., Edgar, T.F., Mellichamp, D.A., 2004, Process Dynamics and Control, 2nd Ed., john Wiley and Sons Inc., USA, 714 pp
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda endüstrisinde proseslerin kontrolü için temel işlemler, matematiksel modelleme, gıda bilimleri ve teknolojilerinin önemini bilir.
  2. Öğrenci karşılaşılan yeni problemlerin çözümünde gıda bilimleri ve teknolojileri bilgilerinin kullanılarak proses kontrolün temeli olan matematiksel modeli oluşturmayı bilir.
  3. Öğrenci gıda endüstrisinde ürün kalitesini arttırmak için proses kontrolünün önemini bilir.
  4. Öğrenci kontrol uygulamalarında çalışacak mühendisin yapacağı işleri bilir.
  5. Öğrenci endüstriyel süreçlerin iyileştirilmesi için literatür taraması ve sonuçları ardışık sunmayı bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1İşletme hedefleri ve proses kontrolün önemi, örnek kontrol sistemlerinin incelenmesiİlgili Kaynaklar
2Proses kontrol sistemlerinin temel yapısı, kontrol hedefleriİlgili Kaynaklar
3Proses kontrol mühendisinin yapacağı işlerİlgili Kaynaklar
4Proses kontrolün belgelendirilmesiİlgili Kaynaklar
5Proses dinamiği, deneysel yaklaşım, teorik yaklaşımİlgili Kaynaklar
6Matematiksel model, matematiksel modellemenin aşamaları, uygulamalarİlgili Kaynaklar
7Laplace dönüşümleriİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Matematiksel model eşitliklerinin Laplace dönüşümlerinin bulunmasıİlgili Kaynaklar
10Kontrol sistemleri için girdi-çıktı modelleri, transfer fonksiyonlarının yazılmasıİlgili Kaynaklar
11Problem çözümleriİlgili Kaynaklar
12Kontrol sistemleri, oransal kontrol, oransal-türevsel kontrol, oransal-türevsel-integral kontrolİlgili Kaynaklar
13Blok diyagram hazırlanmasıİlgili Kaynaklar
14Blok diyagram hazırlanmasıİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği330
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği31
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok