Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Su Ürünleri İşleme TeknolojisiGDM329224200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMustafa Tahsin YILMAZ
Dersi Veren(ler)Mustafa Tahsin YILMAZ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu derste, su ürünlerinin kalite özelliklerinin, muhafaza ve isleme tekniklerinin uygulamaya yönelik incelenmesi amaçlanmaktadır. Farklı isleme teknikleri gerektiren kabuklu su ürünlerinin islenmesinde kullanılan yeni teknolojilerin tanıtılması hedeflenmektedir. Su ürünleri kalitesini etkileyebilen faktörler olan avlamadan islemeye kadar geçen süre içinde
Dersin İçeriğiSu Ürünleri İşleme Teknolojisi dersi, balıkların ve diğer su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, , ölüm sonrası balık eti kalitesinde oluşan değişiklikler ve bu değişikliklerin teknolojik kaliteye olan etkileri gibi konuları kapsamaktadır. Bunun yanı sıra, bu derste su ürünlerinin değerlendirilmesinde uygulanan dondurma, tuzlama, kurutma, konserveleme ve tütsüleme gibi temel teknolojik işlemler ürün özellikleri de göz önünde bulundurularak aktarılmaktadır. Ayrıca su ürünleri mikrobiyolojisi, su ürünlerinde bulunan toksinler ve ambalajlama tekniklerine de değinilmektedir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Martin, E.R and Flick, G.J., “The Seafood Industry”, Published by Van Nostrand Reinhold, New York., (1990).
  • Huss, H., “Fresh Fish, Quality and Quality Changes”, FAO Fisheries Series, No:29, (1988).
  • Botta, J.R., “Evaluation of Seafood Freshness Quality”, VCH publishers, Inc., New York, (1995).
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci su ürünlerindeki biyokimyasal değisiklikler ile kalite arasındaki iliskinin kurulmasını bilir.
  2. Öğrenci su ürünlerine uygulanan temel islemler konusunda kapsamlı bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci su ürünlerinin islenmesinde mühendislik bakıs açısının önemini bilir.
  4. Öğrenci su ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisini kazanacak. Analitik ve sorgulayıcı düşünce sisteminin önemini kavrayacak.
  5. Öğrenciler mesleki sorumluluklarla ilgili görüs ve düsüncelerine yeni bir boyut kazandıracak.
  6. Öğrenciler bilgiye ulaşma, kullanma ve harmanlama yeteneklerini gelistirecek.
  7. Öğrenci gelişen teknoloji ve bilgilerin farkına vararak tüm çalısma yaşamında öğrenmenin önemini anlayacak.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Balıkların sınıflandırılması, anatomisi ve fizyolojisiİlgili Kaynaklar
2Kimyasal kompozisyon İlgili Kaynaklar
3Glikoliz ve ölüm sonrası değisikliklerİlgili Kaynaklar
4Glikoliz ve ölüm sonrası değisikliklerİlgili Kaynaklar
5Su ürünlerinde tazelik kriterleriİlgili Kaynaklar
6Taze balıkların islenmesi (soğutma ve soğukta depolama)İlgili Kaynaklar
7Taze balıkların islenmesi (soğutma ve soğukta depolama)İlgili Kaynaklar
8Arasınav İlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Tuzlama ve kurutma teknikleriİlgili Kaynaklar
11Tütsüleme teknolojisiİlgili Kaynaklar
12Konserveleme teknikleri İlgili Kaynaklar
13Kabukluların islenmesiİlgili Kaynaklar
14Su ürünleri mikrobiyolojisi İlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev110
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok