Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda MevzuatıGDM409124200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet ARICI
Dersi Veren(ler)Muhammet ARICI
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu ders kapsamında öğrenciler, gıda kalitesinin sağlanmasında sorumlu ve uymak zorunda oldukları ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilinçlendirilecektir. Bu dersin sonunda, hukukun temel kavramları, gıda hukuku ve gıda mevzuatı, gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu konuları öğrenciler tarafından kavranmış olacaktır.
Dersin İçeriğiHukukun temel kavramları, gııda hukuku ve gıda mevzuatı; Gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu, Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması, Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı; Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları; Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Lebib Yalkın Yayınları “Yürürlükteki Mevzuat”TSE StandardlarıAB Direktifleri
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci hukuk dokronini ve hukukun temel kavramlarını bilir.
  2. Öğrenci gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktifleri bilir.
  3. Öğrenci gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartları bilir.
  4. Öğrenci modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartlar hakkında bilgi sahibi olur.
  5. Öğrenci Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardları bilir.
  6. Öğrenci gıda üretimi yapan işletmeler ile satış yapanların sorumluluklarının neler olduğunu bilir.
  7. Öğrenci uluslararası gıda mevzuatında yeralan bazı çalışmaların kavranması (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)hakkında bilgi sahibi olur.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Dersin kapsamı, gerekçesi ,önemi,kurallar ve gereklerİlgili Kaynaklar
2Hukukun temel kavramlarıİlgili Kaynaklar
3Gıda hukuku ve gıda mevzuatıİlgili Kaynaklar
4Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonuİlgili Kaynaklar
5Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonuİlgili Kaynaklar
6Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasıİlgili Kaynaklar
7Ara sınavıİlgili Kaynaklar
8Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımıİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımıİlgili Kaynaklar
11Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımıİlgili Kaynaklar
12Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumluluklarıİlgili Kaynaklar
13Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumluluklarıİlgili Kaynaklar
14Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)İlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)230
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok