Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Enstrümental Analizler LaboratuarıGDM302113002
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin Türü
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıHPLC, gaz kromatografisi, spektrofotometre, tekstür analiz cihazlarının çalışma prensiplerinin öğretilmesi ve gıda endüstrisinde bu cihazların kullanım alanlarının örneklerle gösterilmesi.
Dersin İçeriğiKromatografik cihazların gıdaların nitel ve nicel analizlerinde kullanılması. Gıdaların tekstürel ve reolojik özellikleri gibi fiziksel özelliklerinin belirlenmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yetim, H., Çam, M. 2009. Enstrümental Gıda Analizleri. Erciyes Üniv. Yayınları No:175
  • Kılıç, E., Köseoglu, F., Yılmaz, H. 2000. Instrumental Analysis / Enstrümantal Analiz (Skoog, Holler, Nieman) Çeviri Bilim Yayınları
  • Hışıl, Y; Enstrümental Gıda Analizleri I, II, III; 4.Baskı, 2004, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayın No: 30, 31, 41 Ege Üniversitesi Basımevi-İzmir; I.Cilt 218 sayfa, II.Cilt 192 sayfa, III.Cilt 142 sayfa
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıda bilimindeki genel labaratuar cihazları bilir.
  2. Öğrenciler cihazlarının çalışma prensiplerini bilir.
  3. Öğrenciler temel cihazların gıda endüstrisindeki uygulama alanlarının bilir.
  4. Öğrenciler analizler sonucu elde edilen sonuçların yorumlamasını bilir.
  5. Öğrenciler cihaz ve analizler arasındaki ilşkiyi bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Enstrümental analiz teknikleri ve genel prensipleri-Iİlgili Kaynaklar
2Enstrümental analiz teknikleri ve genel prensipleri-IIİlgili Kaynaklar
3Çözelti hazırlama ve ayarlamaİlgili Kaynaklar
4Farklı gıdaların refraktometre ile briks değerlerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
5Polarimetre ile şeker çözeltilerinin optik çevirme değerlerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
6Farklı gıdaların toplam fenolik miktarının spektrofotometre ile belirlenmesiİlgili Kaynaklar
7Yağlarda gaz kromatografisi ile yağ asitlerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Farklı gıdaların viskozimetre ile viskozite değerlerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
10Farklı gıdaların tekstürel özelliklerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
11HPLC ile vitamin C konsantrasyonunun belirlenmesiİlgili Kaynaklar
12Farklı gıdaların HPLC ile şeker konsantrasyonunun belirlenmesiİlgili Kaynaklar
13Farklı gıdaların renk değerlerinin kolorimetre ile belirlenmesiİlgili Kaynaklar
14Reometre ile farklı gıdaların reolojik özelliklerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar130
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati160
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok