Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Girişimcilik ve Yenilikçilik Yönetimi | ISL6134 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ İşletme ABD İşletme Yönetimi Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | İşletme Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Esin Ertemsir |
Dersi Veren(ler) | Esin Ertemsir |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Dersin amacı, değişim ve dönüşüm kavramları çerçevesinde yenilikçiliğin tanımı ve değişim sürecindeki rolünü ele almaktır. Bu çerçevede, girişimci özellikleri ve bu özelliklerin yenilikçilik ve yaratıcılık üzerindeki etkisi üzerinde durulacaktır. Bu ders ile inovasyon ve girişimciliğin temel kavramları, örgütsel çevre ile ilişkileri ve yönetim ve organizasyonlar üzerindeki genel etkileri hakkında bir anlayış sağlamak amaçlanmaktadır. Doktora düzeyinde alana katkı sağlayacak akademik çalışma ve araştırmalar yapmak üzere katılımcıları gereken kavramsal çerçeveler ve analitik düşünme araçlarıyla tanıştırmak dersin diğer bir amacıdır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Ders kapsamında; özellikle inovasyon(yenilikçilik) türleri, yönetimin yenilikçi yaklaşımları, yeni iş kurma sürecindeki sorunlar, küçük işletmelerdeki fonksiyonlar, küçük işletmelerin avantajları ve dezavantajları; örgütsel değişim ve gelişim süreci ile Türkiye’de inovasyon ve değişime yönelik örnek olaylar tartışılacaktır. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler küçük işletmelerde yaşanan yönetsel sorunların daha iyi kavranmasıyla bu sorunlara daha etkili çözüm geliştirebilme becerisi kazanacaklar.
- Öğrenciler girişimciliğin işletmeler açısından önemini kavrayabilecekler.
- Öğrenciler girişimciliğin değişim sürecine olan etkilerini değerlendirebilecekler.
- Öğrenciler bir işletmenin kuruluşu ile ilgili bilgi sahibi olacaklar.
- Öğrenciler yenilikçiliğin rekabet gücüne etkisini tartışabilir düzeye gelecektir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | 5 | - | 5 | - |
PÇ-2 | - | 3 | 5 | 3 | 5 |
PÇ-3 | - | - | 5 | - | - |
PÇ-4 | - | 5 | - | - | 5 |
PÇ-5 | 5 | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | 5 | 4 | - | 5 |
PÇ-7 | - | 5 | - | - | 5 |
PÇ-8 | - | 4 | - | 3 | 4 |
PÇ-9 | - | 3 | - | - | 5 |
PÇ-10 | - | 5 | - | - | 5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Özellikleri | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s. 4-14 |
2 | Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Özellikleri | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s. 14-22 |
3 | KOBİ’lerin Gelişimi | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.23-45 |
4 | Dünyadaki KOBİler, Türkiye’deki KOBİler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.46-63 |
5 | KOBİ Yönetimi: Planlama, Organizasyon ve Kontrol | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.64-78 |
6 | KOBİlerde İşletme Fonksiyonları: Üretim, Pazarlama | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.79-98 |
7 | KOBİlerde İşletme Fonksiyonları : İnsan Kaynakları, Finans, Muhasebe, Bilgi İşlem, Halkla İlişkiler, Araştırma ve Geliştirme | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.99-112 |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | KOBİlerin Ekonomiye Katkısı | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.113-132 |
10 | KOBİ Yönetiminde Başlıca Sorunlar ve Olası Çözümler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.133-148 |
11 | KOBİlerin Başarısını ve İflasını Etkileyen Faktörler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.149-162 |
12 | Küreselleşme ve KOBİler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.163-172 |
13 | KOBİlerle İlişkili Kuruluşlar | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.173-180 |
14 | Türkiye’deki KOBİlere Yönelik Mevzuat ve Düzenlemeler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.181-185 |
15 | KOBİlerle ilgili Teşvikler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.185-190 |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | 1 | 30 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 5 | |
Derse Özgü Staj | 5 | ||
Ödev | 5 | 10 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 1 | 25 | |
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|