Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Girişimcilik ve Yenilikçilik Yönetimi ISL613437.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ İşletme ABD İşletme Yönetimi Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik Birimİşletme Bölümü
Dersin KoordinatörüEsin Ertemsir
Dersi Veren(ler)Esin Ertemsir
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin amacı, değişim ve dönüşüm kavramları çerçevesinde yenilikçiliğin tanımı ve değişim sürecindeki rolünü ele almaktır. Bu çerçevede, girişimci özellikleri ve bu özelliklerin yenilikçilik ve yaratıcılık üzerindeki etkisi üzerinde durulacaktır. Bu ders ile inovasyon ve girişimciliğin temel kavramları, örgütsel çevre ile ilişkileri ve yönetim ve organizasyonlar üzerindeki genel etkileri hakkında bir anlayış sağlamak amaçlanmaktadır. Doktora düzeyinde alana katkı sağlayacak akademik çalışma ve araştırmalar yapmak üzere katılımcıları gereken kavramsal çerçeveler ve analitik düşünme araçlarıyla tanıştırmak dersin diğer bir amacıdır.
Dersin İçeriğiDers kapsamında; özellikle inovasyon(yenilikçilik) türleri, yönetimin yenilikçi yaklaşımları, yeni iş kurma sürecindeki sorunlar, küçük işletmelerdeki fonksiyonlar, küçük işletmelerin avantajları ve dezavantajları; örgütsel değişim ve gelişim süreci ile Türkiye’de inovasyon ve değişime yönelik örnek olaylar tartışılacaktır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Hamel, Gary& Bill Breen. (2011) Yönetimin Geleceği (Çev. Fezal Gülfidan), İstanbul: Mess Yayınları. (Yönetim Buluşçuluğu konusu bu kitaptan işlenecek)
  • Drucker, Peter (2017) İnovasyon ve Girişimcilik. Optimist Yayınları.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler küçük işletmelerde yaşanan yönetsel sorunların daha iyi kavranmasıyla bu sorunlara daha etkili çözüm geliştirebilme becerisi kazanacaklar.
  2. Öğrenciler girişimciliğin işletmeler açısından önemini kavrayabilecekler.
  3. Öğrenciler girişimciliğin değişim sürecine olan etkilerini değerlendirebilecekler.
  4. Öğrenciler bir işletmenin kuruluşu ile ilgili bilgi sahibi olacaklar.
  5. Öğrenciler yenilikçiliğin rekabet gücüne etkisini tartışabilir düzeye gelecektir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-5-5-
PÇ-2-3535
PÇ-3--5--
PÇ-4-5--5
PÇ-55----
PÇ-6-54-5
PÇ-7-5--5
PÇ-8-4-34
PÇ-9-3--5
PÇ-10-5--5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Özellikleri Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s. 4-14
2Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Özellikleri Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s. 14-22
3KOBİ’lerin GelişimiCanan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.23-45
4Dünyadaki KOBİler, Türkiye’deki KOBİler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.46-63
5KOBİ Yönetimi: Planlama, Organizasyon ve Kontrol Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.64-78
6KOBİlerde İşletme Fonksiyonları: Üretim, Pazarlama Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.79-98
7KOBİlerde İşletme Fonksiyonları : İnsan Kaynakları, Finans, Muhasebe, Bilgi İşlem, Halkla İlişkiler, Araştırma ve Geliştirme Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.99-112
8Ara Sınav 1
9KOBİlerin Ekonomiye Katkısı Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.113-132
10KOBİ Yönetiminde Başlıca Sorunlar ve Olası Çözümler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.133-148
11KOBİlerin Başarısını ve İflasını Etkileyen Faktörler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.149-162
12Küreselleşme ve KOBİler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.163-172
13KOBİlerle İlişkili Kuruluşlar Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.173-180
14Türkiye’deki KOBİlere Yönelik Mevzuat ve Düzenlemeler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.181-185
15KOBİlerle ilgili TeşviklerCanan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.185-190
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler130
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması145
Derse Özgü Staj5
Ödev510
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler125
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok