Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Girişimcilik ve Yenilikçilik Yönetimi | ISL6134 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ İşletme ABD İşletme Yönetimi Doktora Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | İşletme Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Dersin amacı, değişim ve dönüşüm kavramları çerçevesinde yenilikçiliğin tanımı ve değişim sürecindeki rolünü ele almaktır. Bu çerçevede, girişimci özellikleri ve bu özelliklerin yenilikçilik ve yaratıcılık üzerindeki etkisi üzerinde durulacaktır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Ders kapsamında; özellikle iş planı oluşturma, yeni iş kurma sürecindeki sorunlar, küçük işletmelerdeki fonksiyonlar, küçük işletmelerin avantajları ve dezavantajları; örgütsel değişim ve gelişim süreci ile Türkiye’de inovasyon ve değişime yönelik örnek olaylar tartışılacaktır. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler küçük işletmelerde yaşanan yönetsel sorunların daha iyi kavranmasıyla bu sorunlara daha etkili çözüm geliştirebilme becerisi kazanacaklar.
- Öğrenciler girişimciliğin işletmeler açısından önemini kavrayabilecekler.
- Öğrenciler girişimciliğin değişim sürecine olan etkilerini değerlendirebilecekler.
- Öğrenciler bir işletmenin kuruluşu ile ilgili bilgi sahibi olacaklar.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | |
PÇ-1 | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Özellikleri | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s. 4-14 |
2 | Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Özellikleri | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s. 14-22 |
3 | KOBİ’lerin Gelişimi | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.23-45 |
4 | Dünyadaki KOBİler, Türkiye’deki KOBİler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.46-63 |
5 | KOBİ Yönetimi: Planlama, Organizasyon ve Kontrol | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.64-78 |
6 | KOBİlerde İşletme Fonksiyonları: Üretim, Pazarlama | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.79-98 |
7 | KOBİlerde İşletme Fonksiyonları : İnsan Kaynakları, Finans, Muhasebe, Bilgi İşlem, Halkla İlişkiler, Araştırma ve Geliştirme | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.99-112 |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | KOBİlerin Ekonomiye Katkısı | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.113-132 |
10 | KOBİ Yönetiminde Başlıca Sorunlar ve Olası Çözümler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.133-148 |
11 | KOBİlerin Başarısını ve İflasını Etkileyen Faktörler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.149-162 |
12 | Küreselleşme ve KOBİler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.163-172 |
13 | KOBİlerle İlişkili Kuruluşlar | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.173-180 |
14 | Türkiye’deki KOBİlere Yönelik Mevzuat ve Düzenlemeler | Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.181-185 |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | 1 | 30 |
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 5 | |
Derse Özgü Staj | 5 | ||
Ödev | 5 | 10 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | 1 | 25 | |
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|