Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Akışkanlar MekaniğiGDM210235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1.Öğrencilere akışkanlar mekaniği konusunda temel eğitimi vermek ve konunun biyomühendislik ile ilişkisini kavratmak 2.Öğrencilere akışkan özellikleri ve akış parametrelerini kaynaklardan bulup, analiz etme bilgi ve becerisini kazandırmak
Dersin İçeriğiBirimler, Boyutlar, Boyutsuz Gruplar, Boyut Analiz, Akışkanların özellikleri, Akışkanların sınıflandırılması, Akışkan statiği ve uygulamaları, Akışkan akımı olayları, Akışkan akımı temel eşitlikleri, Mekanik enerji dengesi, Boru ve kanallarda sıkıştırılamayan akış, Sıkıştırılabilen akışkanlar, Akışkanların Ölçme Teknikleri ve İlgili Cihazlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yunus A. Çengel, John M. CIMBALA “Fluid Mechanics: Fundamentals and Applications”, McGraw Hill Book Co.,2005.
  • McCabe, W., Smith, T.C., Harriott, P., Unit Operations of Chemical Engineering, McGraw Hill Book Co., 2005.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler akışkanlar mekaniği ve ilgili matematiğin temel prensip ve yöntemlerini biyomühendislik problemlerinin çözümünü bilir.
  2. Öğrenciler akış problemlerini belirleme ve çözmeyi bilir.
  3. Öğrenciler akışkan türleri, olayları ve özellikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olacak ve ilgili mühendislik konularında analiz etmesini bilir.
  4. Öğrenciler akışkan akımı sistemlerini analiz edebilmeyi bilir.
  5. Öğrenciler bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi ve proje hazırlayabilme becerisi kazananır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Temel Kavramlar Birimler, Boyutlar, Boyutsuz Gruplar İlgili Kaynaklar
2Akışkanların özellikleri, Akışkanların sınıflandırılması,Hidrostatik İlgili Kaynaklar
3Akışkan akımı olayları; Laminer akış, Reolojik özellikler, Viskozite, Türbülent akış, Sınır tabaka İlgili Kaynaklar
4Akışkan akımı olayları; Laminer akış, Reolojik özellikler, Viskozite İlgili Kaynaklar
5Türbülent akış, Sınır tabaka İlgili Kaynaklar
6Süreklilik Denklemi, Momentum Denklemi, Navier-Stokes Denklemi, Makroskopik momentum dengesi İlgili Kaynaklar
7Enerji Denklemi, Bernoulli Denklemi İlgili Kaynaklar
8Boru ve kanallarda sıkıştırılamayan akış; Boru ve kanallarda laminer ve türbülent akış, Pürüzlülük ve sürtünme kayıpları, Enerji ve hidrolik gradient eğrileri, Karmaşık boru sistemleri İlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Boru ve kanallarda sıkıştırılamayan akış; Boru ve kanallarda laminer ve türbülent akış, Pürüzlülük ve sürtünme kayıpları, Enerji ve hidrolik gradient eğrileri, Karmaşık boru sistemleri İlgili Kaynaklar
11Biyolojik sistemlerde akış modelleri İlgili Kaynaklar
12Sıkıştırılabilen akışkanlar; Temel eşitlikler İlgili Kaynaklar
13Sıvıların Pompalanması ve Pompalar, Sıvıların Karışması ve karıştırıcılar İlgili Kaynaklar
14Gazların Borular İçinde Akışı ve Kompresör İlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev66
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok