Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Raf Ömrü ve Depolama TeknikleriGDM611537.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu ders kapsamında gıdalarda raf ömrü belirlemede teorik ve pratik yaklaşımlar ile gıda kalitesini etkileyen faktörlerin açıklanması amaçlanmıştır. Bu dersi alan öğrencilerin raf ömrünü arttırmaya yönelik stratejiler geliştirebilmesi hedeflenmiştir.
Dersin İçeriğiRaf ömrü kavramı. Reaksiyon hızları ve sabitleri. Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisi Raf ömrü tayin yöntemleri. Hızlandırılmış raf ömrü deneyleri. Mikrobiyal gelişimin tahmini. Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiği. Duyusal testlerin raf ömrü belirlemede kullanımı. Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yenilikler. Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörler. Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiği. Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiği. Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleri. Çikolata, patates cipsi, deniz mahsülleri, meyve-sebze salataları, yoğurt, kahvaltılık tahıllar gibi çeşitli gıdaların raf ömrünü etkileyen faktörün detaylı incelenmesine yönelik ödev sunumları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Man, C.M.D, Jones, A.A. 2000. Shelf Life Evaluation of Foods. Blackie Academic Publishing.
  • Kilcast, D., Subramaniam, P. 2000. The Stability and Shelf-Life of Food. Woodhead Publishing
  • Steele, R. 2004. Understanding and Measuring the Shelf-Life of Food Woodhead Publishing
  • Özkan, M. Cemeroğlu, B., Toklucu, A.K. 2010. Gıda Mühendisliğinde Reaksiyon Kinetiği. Nobel Yayınevi. 182 s.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci raf ömrü kavramını öğrenir.
  2. Öğrenci gıdaların kalitesini etkileyen fizikokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri bilir.
  3. Öğrenci raf ömrünü etkileyen faktörleri öğrenir.
  4. Öğrenci raf ömrü tayinleri hakkında bilgi sahibi olur.
  5. Öğrenci hızlandırılmış raf ömrü deneyleri hakkında bilgi sahibi olur.
  6. Öğrenci enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiğini öğrenir.
  7. Öğrenci donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiğini öğrenir.
  8. Öğrenci ambalajlamanın raf ömrü üzerindeki etkilerini öğrenir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Raf ömrü kavramıİlgili Kaynaklar
2Reaksiyon hızları ve sabitleriİlgili Kaynaklar
3Sıcaklığın reaksiyon hızına etkisiİlgili Kaynaklar
4Raf ömrü tayin yöntemleriİlgili Kaynaklar
5Hızlandırılmış raf ömrü deneyleriİlgili Kaynaklar
6Mikrobiyal gelişimin tahminiİlgili Kaynaklar
7Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiğiİlgili Kaynaklar
8Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kinetiğiİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Ambalajlamanın ürün kalitesi üzerindeki etkileri, gıdaların ambalajlanmasındaki yeniliklerİlgili Kaynaklar
11Modifiye atmosferde paketlenmiş hazır yiyeceklerin raf ömrünü etkileyen faktörlerİlgili Kaynaklar
12Donmuş gıdaların stabilitesi ve kinetiğiİlgili Kaynaklar
13Yağların oksidasyonu ve serbest radikal oluşum kinetiğiİlgili Kaynaklar
14Ürünlerin dağıtım sitemleri, sıcaklık - zaman indikatörleriİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok