Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
İleri Gıda KimyasıGDM620237.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda Kimyası dersi Gıda Mühendisliği eğitiminde temel bir derstir. Bu ders kapsamında öğrencilere gıdanın yapısı, gıdayı oluşturan besin öğeleri ve bunların nitel ve nicel bileşimleri ile oluşum hazırlama, üretim ve muhafaza sırasındaki durum ve değişimlerini ortaya koymak ve bu analizlerle ilgili yöntemleri oluşturmak, gıdaların oluşumu ve değişimi sırasında meydana gelen kimyasal tepkimeleri öğrencilere anlatarak gıdaların yapı ve özelliklerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiİleri Gıda Kimyası Dersinde gıdaların bileşiminde bulunan Su, Karbonhidratlar, lipitler, proteinler, Vitaminler, doğal renk maddeleri ve Enzimlerin yapı ve özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Saldamlı, İ.,( Edited); “Gıda Kimyası” , Hacettepe Üniversitesi Yayını (2016
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Su ve buzun fiziksel özellikleri, su molekülünün yapısı, su tiplerini öğrenme
  2. Su aktivitesi ve gıdaların bozulması arasındaki ilişkinin öğrenilmesi
  3. Vitamin,karbohidrat ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinme
  4. Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinlerini öğrenme
  5. Proteinlerin yapısı, biyolojik değeri, fizikokimyasal özellikleri, sınıflandırılması, nicel ve nitel tayininin öğrenilmesi
  6. Lipitlerin ve yemeklik yağların tanımı ve sınıflandırılmasının öğrenilmesi

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, ve çözünürlük kavramı
2 Su aktivitesi, gıdalarda bulunan su tipleri
3Şekerlerin sınıflandırılması ve yapıları, Monosakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritlers
4Maillard reaksiyonlarının mekanizması ve önlenmesi, Karamelizasyon
5Dekstrinler, Nişastanın yapısı, Jelatinizasyonu, retrogradasyonu ve modifikasyonu , pektik maddeler
6Lipitler ve yemeklik yağlar; tanım ve sınıflandırma
7Yağ asitleri; isimlendirme, sınıflandırma, doymuş, doymamış, çok doymamış yağ asitlerinin yapı ve özellikleri
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Çift bağlarda meydana gelen tepkimeler; hidrojenasyon ve halojen katılması tepkimeleri
10Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları
11Amino asitlerin sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinleri
12Proteinlerin yapısı ve özellikleri
13Vitaminlerin tanımı fonksiyonları ve sınıflandırılması
14Gıda işlemenin besin bileşenleri üzerine etkisi
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev115
Sunum/Jüri115
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer230
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok