Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıdaların Fiziksel ÖzellikleriGDM414124200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer Said TOKER
Dersi Veren(ler)Ömer Said TOKER
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıSize, shape, volume and related parameters, Water activity, sorption isoterms, Quality parameters of foods, Optical properties of foods, Rheological properties of foods, Textural properties of foods, Thermal properties of foods, Surface properties of foods, Elecromagnetic properties of foods
Dersin İçeriğiBoyut, şekil, hacim ve ilgili parametreler, Gıdaların kolorimetrik özellikleri, Su aktivitesi, Bağıl nem dengesi, Sorpsiyon isotermleri, Gıdaların kalite özellikleri, Gıdaların reolojik özellikleri, Gıdaların tekstürel özellikleri, Gıdaların kalorimetrik özellikleri, Gıdaların yüzey özellikleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler, gıdaların fiziksel özellikleri ve fiziksel kalite parametreleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  2. Öğrenciler, gıda kalitesi açısından fiziksel özelliklerin önemi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  3. Öğrenciler, gıdaların yapısal özellikleri ile gıda kalitesi arasındaki ilişki hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  4. Öğrenciler, gıdaların fiziksel özelliklerini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olacaklarıdır.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıdaların kalitesinde fiziksel özelliklerin önemiİlgili kaynaklar
2Gıdaların boyut, şekil, hacim özellikleriİlgili kaynaklar
3Gıda reolojisiİlgili kaynaklar
4Gıda reolojisiİlgili kaynaklar
5Gıdaların tekstürel özellikleriİlgili kaynaklar
6Gıdaların kalorimetrik özellikleriİlgili kaynaklar
7Gıdaların elektromanyetik özellikleriİlgili kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9İlgili kaynaklar
10Su aktivitesi ve sorpsiyon isotermleriİlgili kaynaklar
11Gıdaların yüzey özellikleriİlgili kaynaklar
12Toz gıdaların akış özellikleriİlgili kaynaklar
13Gıdaların mikroyapısal özellikleriİlgili kaynaklar
14Gıda endüstrisinde gıdaların yapısal özelliklerinin önemiİlgili kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği315
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler115
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması56
Derse Özgü Staj
Ödev00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği35
Projeler110
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok