Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Kimyası ve Biyokimyası 2GDM222223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu ders kapsamında öğrencilere gıdanın yapısı, gıdayı oluşturan besin öğeleri ve bunların nitel ve nicel bileşimleri ile oluşum hazırlama, üretim ve muhafaza sırasındaki durum ve değişimlerini ortaya koymak ve bu analizlerle ilgili yöntemleri oluşturmak, gıdaların oluşumu ve değişimi sırasında meydana gelen kimyasal tepkimeleri öğrencilere anlatarak gıdaların yapı ve özelliklerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiGıda Kimyası 2 Dersinde gıdaların bileşiminde bulunan Vitaminler, Proteinler, lipitler ve Enzimlerin yapı ve özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. John,M.deMan.,(Edited);Principles of Food Cemistry.An Apsen Publication.(1999) 2. Saldamlı, İ.,( Edited); “Gıda Kimyası” , Hacettepe Üniversitesi Yayını (1998) 3. Wildman, R.E.C. (Edited) “Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods” CRC Pres, Boca Radon (2001)
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Vitamin,protein, lipit ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinme
  2. Gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasındaki vitaminlerde meydana gelen değişmeler hakkında bilgi edinme
  3. Gıda bileşenlerinden olan vitamin, protein, lipit ve enzim analizleri hakkında bilgi edinme
  4. Gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasındaki protein ve lipitlerdeki değişimler hakkında bilgi edinme
  5. Protein, vitamin ve lipitlerin besleyicilik yönleri hakkında bilgi edinme

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Lipitler ve yemeklik yağlar; tanım ve sınıflandırma
2Basit, konjuge ve türev lipitler, yapı ve özellikleri
3Yağ asitleri; isimlendirme, sınıflandırma, doymuş, doymamış, çok doymamış yağ asitlerinin yapı ve özellikleri
4Lipitlerin kimyasal özellikleri; hidroliz ve esterleşme tepkimeleri
5Çift bağlarda meydana gelen tepkimeler; hidrojenasyon ve halojen katılması tepkimeleri
6Otoksidasyon ve fotooksigenasyon tepkimeleri
7Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Amino asitlerin sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinleri
10Proteinlerin yapısı ve özellikleri
11Enzimlerin yapısı, sınıflandırılmaları ve özellikleri
12Gıda sanaayinde kullanılan enzim grupları
13Enzimatik esmerleşme reaksiyonları
14Vitamin, mineral ve doğal renk maddeleri
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması141
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği31
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok