Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Kimyası ve Biyokimyası 2GDM222223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda Kimyası dersi Gıda Mühendisliği eğitiminde temel bir derstir. Bu ders kapsamında öğrencilere gıdanın yapısı, gıdayı oluşturan besin öğeleri ve bunların nitel ve nicel bileşimleri ile oluşum hazırlama, üretim ve muhafaza sırasındaki durum ve değişimlerini ortaya koymak ve bu analizlerle ilgili yöntemleri oluşturmak, gıdaların oluşumu ve değişimi sırasında meydana gelen kimyasal tepkimeleri öğrencilere anlatarak gıdaların yapı ve özelliklerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriğiGıda Kimyası 2 Dersinde gıdaların bileşiminde bulunan Vitaminler, Karbonhidratlar ve Enzimlerin yapı ve özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. John,M.deMan.,(Edited);Principles of Food Cemistry.An Apsen Publication.(1999) 2. Saldamlı, İ.,( Edited); “Gıda Kimyası” , Hacettepe Üniversitesi Yayını (1998) 3. Wildman, R.E.C. (Edited) “Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods” CRC Pres, Boca Radon (2001)
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Vitamin,karbohidrat ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinme
  2. Gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasındaki vitaminlerde meydana gelen değişmeler hakkında bilgi edinme
  3. Gıda bileşenlerinden olan vitamin, karbohidrat ve enzim analizleri hakkında bilgi edinme
  4. Gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasındaki renk değişimi ile karbohidratların nitelik ve nicelikleri arasındaki ilişkiler hakkında bilgi edinme

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Şekerlerin sınıflandırılması ve yapıları, -Monosakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler
2Şekerlerin indirgenme ve yükseltgenme reaksiyonları
3Maillard ve karamelizasyon reaksiyonlarının mekanizması
4Dekstrinler, Nişastanın yapısı, Jelatinizasyonu, retrogradasyonu ve modifikasyonu , Pektik maddeler
5Vitaminlerin Sınıflandırılmaları tanımlanması ve fonksiyonları
6Yağda Çözünen vitaminlerin yapı ve fonksiyonları
7Suda Çözünen vitaminlerin yapı ve fonksiyonları
8Suda Çözünen vitaminlerin yapı ve fonksiyonları
9Ara Sınav 1
10Enzimler ve Önemi
11Enzimlerin yapısı, sınıflandırılmaları ve özellikleri
12Enzmim kinetiği
13Gıda sanaayinde kullanılan enzim grupları
14Enzimatik esmerleşme reaksiyonları
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar0
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev00
Sunum/Jüri00
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması141
Derse Özgü Staj
Ödev15
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok