Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler 2GDM3242 24200
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüAyşe KARADAĞ
Dersi Veren(ler)Ayşe KARADAĞ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin temel amacı, gıda proseslerinde evaporasyon, distilasyon, katı-sıvı ekstraksiyonu, filtrasyon, kurutma, ayırma, absorpisyon ve adsorpsiyon gibi işlemlerin prensipleri ve hesaplama yöntemlerinin öğretilmesi; bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları, kullanılan ekipmanlar hakkında bilgilendirilmesidir.
Dersin İçeriği
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Albert Ibarz, Cannovas, G.V. Unit Operations in Food Engineering. CRC Press. 2003
  • Brennan, J.G., Butters, J.R., and Cowell, N.D. , 1990, Food Engineering Operations, Elsevier Applied Science, London, 700 pp
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci, gıda işlemede uygulanan temel işlemler hakkında temel bilgiye sahip olur
  2. Öğrenci, gıda proseslerinde kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur
  3. Öğrenci, problem çözmek için uygun mühendislik araçları ve metotlarını uygulamayı öğrenir
  4. Öğrenci, örnekler üzerinden edindiği bilgiyi daha önceki derslerde edindiği bilgilerle entegre edebilir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Su uzaklaştırma, genel prensipler ve mekanizması
2Sıvı ve Katı Gıdalarda su uzaklaştırma için kullanılan kurutucular ve uygulamalar
3Katı-Sıvı Ekstraksiyonun Prensipleri
4Katı-Sıvı Ekstraksiyon Ekipmanları ve Gıda Uygulamaları
5Distilasyon Prensipleri, Ekipmanlar ve Gıda Uygulamaları
6Kristalizasyon Prensipleri, Ekipmanlar ve Gıda Uygulamaları
7Gaz/Sıvı Absorpsiyon/Desorpsiyon Prensipleri ve Gıda Uygulamaları
8Ara Sınav I
9Ara Sınav 1
10Ayırma Prensipleri, Katı-Katı; Katı-Sıvı ve Gaz-Buhardan Ayırma
11Gıda Sanayinde Ayırma İşlemlerinde Kullanılan Ekipmanlar ve Uygulamaları
12Ara Sınav II
13Boyut Küçültme Prensipleri, Ekipmanlar ve Gıda Uygulamaları
14Karıştırma, Emülsifikasyon Prensipleri, Ekipmanlar ve Gıda Uygulamaları
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)230
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)160
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok