Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler 2GDM3242 24200
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüAyşe KARADAĞ
Dersi Veren(ler)Ayşe KARADAĞ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin temel amacı, evaporasyon, distilasyon, katı-sıvı ekstraksiyonu, filtrasyon, kurutma, ayırma, filtrasyon, santrifüj gibi işlemlerin prensipleri ve ısı- kütle hesaplamalarının öğretilmesi; bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları, kullanılan ekipmanlar hakkında bilgilendirilmesidir.
Dersin İçeriğiKurutma sistemleri, evaporasyon ve buharlaştırma, distilasyon, katı-sıvı ekstraksiyonu, mekaniksel ayırma işlemleri (sedimentasyon, santrifüjleme ve filtrasyon).
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Introduction to Food Engineering, Paul Singh
  • Brennan, J.G., Butters, J.R., and Cowell, N.D. , 1990, Food Engineering Operations, Elsevier Applied Science, London, 700 pp
  • Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2005, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci, gıda işlemede uygulanan temel işlemler hakkında temel bilgiye sahip olur
  2. Öğrenci, gıda proseslerinde kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur
  3. Öğrenci, problem çözmek için uygun mühendislik araçları ve metotlarını uygulamayı öğrenir
  4. Öğrenci, örnekler üzerinden edindiği bilgiyi daha önceki derslerde edindiği bilgilerle entegre edebilir
  5. Gıda proseslerinde kullanılan cihazlar ile ilgili temel hesaplamaları yapabilir

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Psikrometri- Hesaplamalar
2Hava-Su buharı karışımları
3 Kurutma Sistemleri
4Kurutucuda ısı-kütle hesaplamaları-1
5Kurutucuda ısı-kütle hesaplamaları-2
6Evaporasyon-Buharlaştırma
7Çok etkili evapöratörlerde ısı-kütle dengesi
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Distilasyon-Damıtma
10Katı-Sıvı Ekstraksiyon
11Ekstraksiyon sistemi tasarlanması-kademe sayısının belirlenmesi
12Mekaniksel ayırma işlemleri
13Sedimentasyon ve Santrifüjleme (Santrifüjleme (sıvı-sıvı; sıvı-katı)
14Filtrasyon
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği220
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması131
Derse Özgü Staj
Ödev0
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği51
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok