Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Nanoteknoloji UygulamalarıGDM512037.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüAyşe KARADAĞ
Dersi Veren(ler)Ayşe KARADAĞ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda alanında Nanoteknoloji uygulamaları hakkında öğrencilere son gelişmeler hakkında öğrenciye bilgi vermek
Dersin İçeriğiNanoteknoloji tanımı;gıda güvenliği, gıda prosesleri ve gıda-biyoaktif taşınım sistemleri dahil olmak üzere en güncel uygulamalar, sağladığı avantajlar, uygulanması ile ilgili yasal mevzuatın son durumu
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Seid Mahdi Jafari, Nanoencapsulation of Food Bioactive Ingredients, Principles and Applications, Academic Press, Elsevier, 2017
  • Shampa Sen, Yashwant Pathak. Nanotechnology in Nutraceuticals Production to Consumption, CRC Press, 2016
  • Alexandra Elena Oprea, Alexandru Mihai Grumezescu. Nanotechnology Applications in Food Flavor, Stability, Nutrition and Safety
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci, gıdalarda nanoteknoloji uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur
  2. Öğrenci, hazırlayacağı ödev ile takım çalışması yeteneklerini geliştirir
  3. Öğrenci,naoteknoloji konusundan yeni edindiği teknik bilgileri daha önce öğrendiği bilgilerle entegre edebilecek düzeye gelir
  4. Öğrenci, ders sırasındaki aktiviteler ve hazırlayacağı proje ile ingilizc konuşma ve yazma becerilerini geliştirir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Nanoteknolojinin güncel tanımı ve konsepti, gıda ve diğer tüketici ürünlerindeki yasal mevzuat durumu
2Gıda Nanoteknolojisi Uygulamalarındaki İlerlemeler; Gıda Taşınım Sistemleri, Gıda Güvenliği ve Gıda Prosesleri
3 Nanomalzemeler ve Nanosensörler ve Gıda Uygulamalarındaki Son Gelişmeler
4Nanoenkapsülasyon Teknikleri- 1
5Nanoenkapsülasyon Teknikleri-2
6Nanoemülsiyonlar, Nanolipozomlar, Yapılandırılmış Nano-yağ Taşıyıcıları ve Gıda Uygulamaları
7Gıda Kaynaklı Nanobiyopolimerik Parçacıklar
8Fonksiyonel Gıda Geliştirmede Nanoteknoloji
9Ara Sınav 1
10Aroma ve Lezzet Bileşenlerinde Nanoteknoloji Uygulamaları
11Mikrobiyal Gıda Güvenliği Konusunda Nanoteknoloji Uygulamaları
12Prebiyotik ve Probiyotiklerde Nanotelnoloji Uygulamaları
13Gıda ile Temas Eden Malzemelerde/Ambalaj Nanoteknoloji Uygulamaları
14Öğrencilerin proje ödevlerinin sunumları
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev180
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)160
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)180
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok