Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Katkı Maddeleri ve Analiz YöntemleriKIM446135300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı (%30 İngilizce)
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüMahmure ÜSTÜN ÖZGÜR
Dersi Veren(ler)Mahmure ÜSTÜN ÖZGÜR
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrecilere gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konusunda bilgi verilmesidir.
Dersin İçeriğiGıda katkı maddelerinin tanımı; kullanım amaçları; etki mekanizmaları; gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri; gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler; sınıflandırılmaları; e-kodları antioksidanlar asit düzenleyiciler emülgatörler gamlar koruyucular renklendiriciler tatlandırıcılar şelat ajanları lezzet vericiler…vs); gıda katkı maddelerinin analiz yöntemleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü .
  • Gıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
  • Öğretim üyesinin ders notlarından hazırlayacağı kitapçık ve sunumlar.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları , yasal düzenlemeleri ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konularını öğrenecektir.
  2. Öğrenciler TSE'de gıda katkı analizleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  3. Öğrenciler gıda katkı maddelerinin E-kodları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  4. Gıda katkı maddelerinin insan sağlığına etkileri konusunda bilgi sahibi olacaklar
  5. Gıda katkı maddelerinden Antioksidanlar, Asit düzenleyiciler , Emülgatörler, Gamlar, Koruyucular, Renklendiriciler, Tatlandırıcılar, Şelat ajanları ,Lezzet vericiler, lezzet arttırıcılar,un işleme ajanları, diğer katkı ajanları…vs konularını öğrenecektir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Konu Anlatımı: Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonlarııGıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü.
2Konu Anlatımı: Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmelerGıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü.
3Konu Anlatımı: Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri Kısa Sınav 1 (15 dk.): Ders sonunda, derste işlenen konuları içeren bir kısa sınavın yapılmasıGıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü.
4Konu Anlatımı: Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, AntioksidanlarGıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü.
5Konu Anlatımı: Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, AntioksidanlarGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
6Konu Anlatımı: Gamlar, Koruyucular Kısa Sınav 2 (15 dk.): Ders sonunda, derste işlenen konuları içeren bir kısa sınavın yapılmasıGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları. Gıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü.
7Konu Anlatımı: Lezzet arttırıcılar, Tat vericilerGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
8Ara Sınav 1
9Konu Anlatımı: Un işleme ajanlariGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
10Konu Anlatımı: Tatlandırıcılar Kısa Sınav 3 (15 dk.): Ders sonunda, derste işlenen konuları içeren bir kısa sınavın yapılmasıGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
11Konu Anlatımı: Şelat ajanlarıGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
12Konu Anlatımı: Topaklanmayı önleyicilerGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
13Konu Anlatımı: Hacim arttırıcılar, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericilerGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
14Konu Anlatımı: Sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlarGıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları. Gıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü.
15Öğrenci sunumlarının dinlenmesi
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım13
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği320
Ödev
Sunum/Jüri110
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar00
Uygulama00
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması155
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği42
Projeler
Sunum / Seminer17
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok