Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Koku ve Tat BileşikleriKIM485235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı (%30 İngilizce)
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüHale OCAK GÜMRÜKÇÜ
Dersi Veren(ler)Hale OCAK GÜMRÜKÇÜ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, öğrencilere organik esaslı koku ve tat maddelerinin yapıları, kimyasal ve fiziksel özellikleri, sentez ve analiz yöntemleri hakkında temel bilginin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriğiKoku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler; kimyasal algı, koku maddelerinde uçuculuk ve dayanıklılık, polarite, eşik konsantrasyon; alifatik bileşikler, sentezi ve özellikleri; asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentezi ve özellikleri;sikloalifatik bileşikler, sentezi ve özellikleri Aromatik bileşikler, fenoller ve fenol türevleri; O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S heterosiklikler; koku ve tat endüstrisindeki doğal ürünler; koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar; koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler; koku maddelerinde toksikoloji ve güvenlik
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • The Chemistry of Fragrances- David Pybus, Charles Sell, (2006), The Royal Society of Chemistry.
  • Common Fragrance and Flavor Materials- Horst Surburg and Johannes Panten (2006), WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.
  • Advances in Flavours and Fragrances, Karl A D Swift (2002) - The Royal Society of Chemistry
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Koku ve tat maddelerinin kimyasal yapısını, fiziksel özelliklerini, elde etme ve analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.
  2. Ticari aromatik ürünlerin kimyasal içeriğini okuma ve anlamada beceri kazanabileceklerdir.
  3. Koku ve tat maddelerinin güvenlik ve toksisitesi hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.
  4. Kimyasal yapı- koku ve tat özellik ilişkisini yorumlama becerisi kazanabileceklerdir.
  5. Koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Koku ve tat maddelerinin tanımı ve tarihçesi, doğal, doğala özdeş ve yapay ürünler1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
2Kimyasal algı, koku maddelerinde uçuculuk ve dayanıklılık, polarite, eşik konsantrasyon 1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
3Alifatik Bileşikler, sentezi ve özellikleri,Sentez ve uygulama alanlarına yönelik örnekler1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
4Asiklik terpenler ve siklik terpenler, sentezi ve özellikleri, Sentez ve uygulama alanlarına yönelik örnekler1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
5Sikloalifatik bileşikler, sentezi ve özellikleri, Sentez ve uygulama alanlarına yönelik örnekler1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
6Aromatik bileşikler, fenoller ve fenol türevleri, Sentez ve uygulama alanlarına yönelik örnekler1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
7O-, O,S-, S,S-, N- ve N,S- Heterosiklikler, Sentez ve uygulama alanlarına yönelik örnekler, İlk 6 hafta işlenen konularla ilgili kısa sınav yapılması 1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
8Ara Sınav 1
9Koku ve tat endüstrisindeki doğal ürünler1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
10Koku ve tat endüstrisindeki uygulamalar1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
11Koku ve tat endüstrisinde kullanılan analitik teknikler1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
12Koku maddelerinde toksikoloji ve güvenlik1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
13Ödev Sunumları1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
14Ödev Sunumları1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
15Ödev Sunumları1. The Chemistry of Fragrances- David H. Pybus, Charles S. Sell, (2007), The Royal Society of Chemistry. 2. Common Fragrance and Flavor MaterialsHorst Surburg and Johannes Panten (2006), Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. 3. Advances in Flavours and Fragrances From the Sensation to the Synthesis, Karl A. D. Swift (2007)- The Royal Society of Chemistry.
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği110
Ödev220
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev210
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği110
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok