Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Kağıt-Deri Koruma Ve OnarımKVK403135220
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü
Dersin KoordinatörüMehmet Fevzi UĞURYOL
Dersi Veren(ler)Nil Baydar
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıKağıt ve deri malzemeli kültür varlıklarının bozulma türlerini teşhis edebilme becerisi kazandırılması, gereken temizlik, sağlamlaştırma, tamamlama gibi restorasyon ve konservasyon uygulamalarını yapabilmek için mesleki beceri ve bilgi düzeyinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiKağıdın kullanım tarihçesi; Geleneksel kâğıt üretim yöntemleri; Tarihi kağıtlarda görülen bozulmalar ve nedenleri; Tarihi kâğıtlarda (el yazmaları, arşiv belgeleri vb.) temizleme, asitlik giderme, sağlamlaştırma, destekleme, tamamlama gibi koruma ve onarım uygulamaları; Geleneksel yöntemler ile kağıt boyama, aharlama, mühreleme uygulaması; Duvar kağıtlarının korunması ve onarımı; Derinin yapısı ve özellikleri; Sanat ve zanaat eserlerinde, giysilerde, parşömende, kitap kapağı ve ciltlerinde kullanılan deri türleri ve işleme yöntemleri; Cilt sanatının gelişimi ve cilt yapımında kullanılan malzemeler; Dericilikte kullanılan süsleme teknikleri; Tarihi derilerde görülen bozulmalar ve nedenleri; Tarihi derilerde yapılan görsel incelemeler, basit ve ileri analizler; Derilere uygulanan temizleme, tamamlama, sağlamlaştırma gibi koruma ve onarım yöntemleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Conservation of Papers and Textiles, National Research Institute of Cultural Heritage, Daejeon, 2011.
  • Preservation of Library & Archival Materials: A Manual. Sherelyn Ogden (ed.), Northeast Document Conservation Center, Massachusetts, 1999.
  • Conservation and Restoration of Archive Materials, Y. P. Kathpalia, UNESCO, Paris, 1973.
  • Biology in the Conservation of Works of Art, G. Caneva, M. Pia, ICCROM, Rome, 1991.
  • Conservation Book Repair: A Training Manual, Artemis BonaDea, Alaska State Library - Alaska Department of Education, Juneau Alaska, 1995.
  • Basic Book Repair Manual, Ohio Preservation Council - The State Library of Ohio, 2001.
  • Book Repair and Restoration, Mitchell S. Buck, Nicholas L. Brown, Philadelphia, 1918.
  • Bookbinding and the Conservation of Books: A Dictionary of Descriptive Terminology, Matt T. Roberts, Don Etherington, Library of Congress, Washington DC, 1982.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Kağıt ve deri malzemeli eserlerin özelliklerini, yapım tekniklerini, kağıt ve deri kullanımının tarihsel gelişimini bilir.
  2. Yazma eser üretiminde kullanılan boyama, aharlama ve mühreleme gibi geleneksel yöntemleri uygulayabilir.
  3. Kağıt ve deri malzemeli kültür varlıklarında bozulmaya neden olan etmenleri ve bozulma türlerini bilir. Malzeme özelliklerinin tespitine yönelik görsel incelemeler yapabilir ve basit testler uygulayabilir.
  4. Kağıt ve deri malzemeli kültür varlıklarının koruma ve onarım çalışmalarını yapabilir.
  5. Kağıt ve deri malzemeli kültür varlıklarının sergilenmesi ve depolanması için uygun koşulları sağlayabilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Tanışma, ders içeriğinin ve dönem boyunca yapılacak çalışmaların kapsamı ve amacının aktarılması. Ödevler hakkında bilgilendirme yapılması ve kaynakça verilmesi Uygulama: Uygulamalar kapsamında kullanılacak alet ve malzemelerin tanıtılması.
2Papirüs, deri, parşömen ve kâğıdın tarihsel gelişimi, üretim yöntemleri. Uygulama: Yazma eser üretim teknikleri.
3Kâğıdın yazma eser haline gelmesi için yapılan uygulamalar (boyama, aharlama, mühreleme, ciltleme) Uygulama: Yazma eser üretim teknikleri.
4Tarihi kâğıtlarda görülen bozulmalar ve nedenleri: Fiziksel etmenler, biyolojik etmenler. Uygulama: Yazma eser üretim teknikleri.
5Tarihi kâğıtlarda görülen bozulmalar ve nedenleri: kimyasal etmenler, yanlış kullanım ve hatalı restorasyonlar, diğer etmenler. Uygulama: Yazma eser üretim teknikleri.
6Tarihi kağıtlarda koruma onarım uygulamaları: Biyolojik zararlılardan dezenfekte, temizlik, asitten arındırma yöntemleri Uygulama: Kâğıt eserde temizlik, asitten arındırma uygulamaları
7Tarihi kâğıtlarda koruma onarım uygulamaları: Yırtık yapıştırma, sağlamlaştırma, delik doldurma yöntemleri Uygulama: Kâğıt eserlerde yırtık yapıştırma, sağlamlaştırma, tamamlama, delik doldurma yöntemleri
8Ara Sınav 1
9Derinin yapısı ve özellikleri, deri türleri ve işleme yöntemleri; Cilt sanatının gelişimi ve cilt yapımında kullanılan malzemeler Uygulama: Kâğıt eserlerde yırtık yapıştırma, sağlamlaştırma, tamamlama, delik doldurma yöntemleri
10Teknik gezi
11Tarihi derilerde görülen bozulmalar ve nedenleri; Tarihi derilerde yapılan görsel incelemeler, basit ve ileri analizler; Derilere uygulanan temizleme, tamamlama, sağlamlaştırma gibi koruma ve onarım yöntemleri. Uygulama: Tarihi derilere temizleme, tamamlama, sağlamlaştırma uygulamaları
12Yazma eserlerin korunması için kütüphane, müze sergi ve depolarında alınması gereken önlemler Uygulama: Tarihi derilere temizleme, tamamlama, sağlamlaştırma uygulamaları
13Yazma eserlerin korunması için kütüphane, müze sergi ve depolarında alınması gereken önlemler. Yazma eserlerde koruma ve onarım uygulamalarının değerlendirilmesi Uygulama: Tarihi derilere temizleme, tamamlama, sağlamlaştırma uygulamaları
14Ara Sınav 2
15Konu tekrarı
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama220
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar240
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama142
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması124
Derse Özgü Staj
Ödev28
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)26
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)16
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok