Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Geleneksel Ahşap Süsleme Teknikleri | KVK3322 | 2 | 3 | 1 | 2 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | İngilizce, Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Yavuz Sevinç |
Dersi Veren(ler) | Yavuz Sevinç |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Geleneksel ahşap süsleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olması ve uygulamasını yapabilmesi. |
---|---|
Dersin İçeriği | Ahşap oymacılığının tanımı ve tarihçesi; Oyma çeşitleri, yapım teknikleri ve motif çizimleri; Ahşap oyma kalemleri; tanımı, çeşitleri, numaralanması, oyma kalemlerinin bilenmesi, bilemede dikkat edilecek noktalar; Oyma kalemlerinin bilenmesinde kullanılan doğal ve yapay yağ taşları ve özellikleri; Döküm poliesteri, alçı vb. malzemelerle yapılan süslemeler, Hakiki ve taklit kündekari; Kakma süsleme teknikleri; filetonun tanımı, uygulama alanları ve yöntemleri. Altın varak, eskitme tekniklerinin uygulama alanları ve yöntemleri. Türk süslemelerinde kullanılan yöntemler, markalama, çizim ve şablon hazırlama oyma ve kakma çalışmaları. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Geleneksel ahşap süslemeleri tanıyıp ayırt edebilir.
- Ahşap süsleme yapımında kullanılan el aletlerini, makineleri ve malzemeleri bilir, kullanır ve bakımlarını yapabilir.
- Ahşap oyma yapım tekniklerini bilir ve uygulayabilir.
- Ahşap kakma ve marküteri yapım tekniklerini bilir ve uygulayabilir.
- Kündekari yapım tekniklerini bilir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma, atölye kurallarının ve başarı koşullarının açıklanması, dersin tanıtımı, amaç, kapsam ve kaynaklar. | |
2 | Makinelerin ve el aletlerinin tanıtılması. Geleneksel ahşap süsleme çeşitlerinin anlatılması. Basit bir motif üzerinde el alıştırma uygulaması. | |
3 | Geleneksel ahşap süsleme çeşitlerinin anlatılması. Basit bir motif üzerinde el alıştırma uygulaması. | |
4 | Ahşap oyma kalemleri, çeşitleri, numaralanması, oyma kalemlerinin bilenmesi, bilemede dikkat edilecek noktalar. Ahşap oyma uygulaması. | |
5 | Ahşap oyma uygulaması. | |
6 | Ahşap oyma uygulaması. | |
7 | Ahşap oyma uygulaması. | |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Kakma süsleme teknikleri; filetonun tanımı, uygulama alanları ve yöntemleri. | |
10 | Markalama, çizim ve şablon hazırlama marküteri ve kakma çalışmaları. | |
11 | Markalama, çizim ve şablon hazırlama marküteri ve kakma çalışmaları. | |
12 | Markalama, çizim ve şablon hazırlama marküteri ve kakma çalışmaları. | |
13 | Altın varak, eskitme tekniklerinin uygulama alanları ve yöntemleri. | |
14 | Yüzey işlemleri. | |
15 | ||
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | 2 | 20 |
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 1 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | 13 | 2 | |
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 5 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 10 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|