Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Protein Kimyası | MBG4041 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce, Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Emel Ordu |
Dersi Veren(ler) | Emel Ordu |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | 1. Öğrencilerin protein yapı ve işlevi arasındaki ilişkileri ve protein fonksiyonunu etkileyen faktörleri anlamalarını sağlamak. |
---|---|
Dersin İçeriği | Protein Yapısının Genel Özellikleri, Amino asitler, Birincil Yapı, İkincil yapı, Ücüncül yapı, Dördüncül Yapı , Proteinlerin Yapısal Analizleri, Proteinlerin Biyolojik Görevleri, Enzimler, Hemoglobin, Myoglobin, Hücre İskeleti, hareket ve Hücreler Arası Interaksiyonlarda Görev Alan Proteinler, Immunoproteinler, Şaperonlar, Proteinlerin Biyosentezi, |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Bu dersin sonunda öğrenciler, farklı amino asit kategorilerini bilir ve pepdid bağlarının ve polipeptidlerin nasıl oluştuğunu açıklayacaktır.
- Öğrenciler protein yapısının dört düzeyini anlatır ve amino asit dizininin proteinin son üç boyutlu yapısını nasıl oluşturduğunu açıklayacaktır.
- Öğrenciler proteinleri fonksiyonlarına göre sınıflandırır ve grupların temel özelliklerini bilecektir.
- Öğrenciler protein biyosentezinin safhalarını açıklayacaktır.
- Öğrenciler protein katlanma mekanizmalarını öğrenir
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Giriş, Protein yapı ve işlevinin anlaşılmasının önemi | Kaynak II- Bölüm 1,4 |
2 | Amino asitlerin Temel yapıları, amino asit grupları | Kaynak I- Bölüm 1 |
3 | Amino asit titrasyonu, pH ilişkisi, kiralite, | Kaynak I- Bölüm 2 |
4 | Birincil Yapı, peptid bağı, Polipeptidler | Kaynak I- Bölüm 2 |
5 | Sekonder Yapı, α Heliks, β yaprak, Saç iğnesi kıvrımları ve Ters dönümler | Textbook I, Chapter 2 |
6 | Üçüncül ve dördüncül yapı | Kaynak I- Bölüm 2 |
7 | Protein katlanması, şaperon proteinler | Kaynak I Bölüm 3 , Kaynak II- Bölüm 1 |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Proteinlerin Biyolojik Fonksiyonları Enzimler, Hemoglobin, Myoglobin, , | Kaynak II Bölüm 1 |
10 | Proteinlerin Biyolojik Fonksiyonları Hücre İskeleti, hareket ve Hücreler Arası Interaksiyonlarda Görev Alan Proteinler , | Kaynak II- Bölüm 6 |
11 | Proteinlerin Biyolojik Fonksiyonları Immunoproteinler, | Kaynak I Bölüm 5,6,7 |
12 | Proteinlerin Biyosentezi | Kaynak I Bölüm 10,11,12,13,14 |
13 | Ara Sınav 2 / Uygulama veya Konu Tekrarı | araştırma makaleleri |
14 | Araştırma ödevi sunumları ve tartışma | Araştırma makaleleri |
15 | Araştırma ödevi sunumları ve tartışma | Kaynak I Bölüm 15,16 Kaynak II Bölüm 2 |
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum/Jüri | 1 | 10 |
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 10 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 40 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|