Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Biyopolimerler ve Gıda Ambalajlama UygulamalarıGDM611837.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüFatih TÖRNÜK
Dersi Veren(ler)Fatih TÖRNÜK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amacı, biyobozunur özellik taşıyan polimerlerin kaynakları, üretimi ve gıda ambalajlamada kullanımları hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBiyopolimerlerin sınıflandırılması, biyobozunma prosesi, gıda ambalajlamada kullanılan biyopolimerler, doğal biyopolimerler, sentetik biyopolimerler, sentetik biyopolimerlerin sentezi, mikrobiyal polimerler, mikrobiyal polimerleri üreten mikroorganizmalar, biyopolimerlerden üretilen ambalaj materyalleri ve karakterizasyon teknikleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Ders notları (sunumlar)
  • Mazumder, M.A.J., Sheardown, H., Al-Ahmed, A. 2019. Functional Biopolymers, Springer International Publishing, Netherlands.
  • Piergiovanni, L., Limbo, S. 2016. Food Packaging Materials. Springer International Publishing, Switzerland.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler biyopolimerlerin sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  2. Biyopolimerlerin biyobozunması hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  3. Gıda ambalajlamada kullanılan doğal biyopolimerler hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  4. Gıda ambalajlamada kullanılan mikrobiyal biyopolimerler hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  5. Gıda ambalajlamada kullanılan sentetik biyopolimerler hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  6. Hidrojeller ve gıda ambalajlama uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6
PÇ-1------
PÇ-2------
PÇ-3------
PÇ-4------
PÇ-5------
PÇ-6------
PÇ-7------
PÇ-8------
PÇ-9------
PÇ-10------
PÇ-11------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Ambalaj malzemelerinin sınıflandırılmasıİlgili kaynaklar
2Biyopolimerler ve biyobozunurlukİlgili kaynaklar
3Doğal biyopolimerler (Nişasta)İlgili kaynaklar
4Doğal biyopolimerler (Aljinatlar)İlgili kaynaklar
5Doğal biyopolimerler (Kitin ve kitosan)İlgili kaynaklar
6Doğal biyopolimerler (Proteinler)İlgili kaynaklar
7Mikrobiyal biyopolimerler (Polihidroksialkanoatlar)İlgili kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Mikrobiyal biyopolimerler (Ekzopolisakkaritler)İlgili kaynaklar
10Sentetik biyopolimerlerin senteziİlgili kaynaklar
11Sentetik biyopolimerler (Polilaktik asit – poliglikolik asit)İlgili kaynaklar
12Sentetik biyopolimerler (Polikaprolaktonlar)İlgili kaynaklar
13Sentetik biyopolimerler (Polivinil alkol)İlgili kaynaklar
14Hidrojellerİlgili kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev160
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok