Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Biyopolimerler ve Gıda Ambalajlama Uygulamaları | GDM6118 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | İngilizce, Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Fatih TÖRNÜK |
Dersi Veren(ler) | Fatih TÖRNÜK |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, biyobozunur özellik taşıyan polimerlerin kaynakları, üretimi ve gıda ambalajlamada kullanımları hakkında bilgilendirmektir. |
---|---|
Dersin İçeriği | Biyopolimerlerin sınıflandırılması, biyobozunma prosesi, gıda ambalajlamada kullanılan biyopolimerler, doğal biyopolimerler, sentetik biyopolimerler, sentetik biyopolimerlerin sentezi, mikrobiyal polimerler, mikrobiyal polimerleri üreten mikroorganizmalar, biyopolimerlerden üretilen ambalaj materyalleri ve karakterizasyon teknikleri |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler biyopolimerlerin sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Biyopolimerlerin biyobozunması hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Gıda ambalajlamada kullanılan doğal biyopolimerler hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Gıda ambalajlamada kullanılan mikrobiyal biyopolimerler hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Gıda ambalajlamada kullanılan sentetik biyopolimerler hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Hidrojeller ve gıda ambalajlama uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | DÖÇ-6 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ambalaj malzemelerinin sınıflandırılması | İlgili kaynaklar |
2 | Biyopolimerler ve biyobozunurluk | İlgili kaynaklar |
3 | Doğal biyopolimerler (Nişasta) | İlgili kaynaklar |
4 | Doğal biyopolimerler (Aljinatlar) | İlgili kaynaklar |
5 | Doğal biyopolimerler (Kitin ve kitosan) | İlgili kaynaklar |
6 | Doğal biyopolimerler (Proteinler) | İlgili kaynaklar |
7 | Mikrobiyal biyopolimerler (Polihidroksialkanoatlar) | İlgili kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Mikrobiyal biyopolimerler (Ekzopolisakkaritler) | İlgili kaynaklar |
10 | Sentetik biyopolimerlerin sentezi | İlgili kaynaklar |
11 | Sentetik biyopolimerler (Polilaktik asit – poliglikolik asit) | İlgili kaynaklar |
12 | Sentetik biyopolimerler (Polikaprolaktonlar) | İlgili kaynaklar |
13 | Sentetik biyopolimerler (Polivinil alkol) | İlgili kaynaklar |
14 | Hidrojeller | İlgili kaynaklar |
15 | ||
16 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 60 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|