Dersin Amacı | Kültürel ve doğal alanların korunması konusunda 1980’lerden itibaren planlama alanında gelişen yeni kavramların ve uygulamaların öğrenilmesidir. |
Dersin İçeriği | Dünya’da yenilikçiliğin, yaratıcılığın merkezi olan kentler bir taraftan istihdam için fırsatlar sunarken, diğer taraftan kontrolsüz bir kentleşme süreci yaşamaktadırlar. Bu kentlerin temel sorunu sosyo-kültürel ve mekânsal geçmişleriyle günümüz gelişmeleri arasındaki uyumu sağlamaktır. Planlama ve koruma alanında 1980’lerden beri bu konuda yeni kavramlar üretilmektedir. Kültürel peyzaj, tarihi kent peyzajı, kent arkeolojisi, yerin ruhu, toplumun mirası, alan yönetimi kavramları bu bakış açısıyla üretilen ve uygulama alanına geçirilmeye çalışılan kavramlardır. Kentsel koruma alanında uzmanlaşacaklar için bu güncel kavramlar bağlamında planlama ve tasarım yaklaşımları tanıtılmaktadır. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - Ahunbay, Z. (2019). Kültür Mirasını Koruma İlke ve Teknikleri. YEM Yayın, İstanbul.
- Bandarin, F., van Oers, R. Reconnecting the City: The Historic Urban Landscape Approach and the Future of Urban Heritage, Wiley-Blackwell, 2014.
- Bigio, A. G., M. Catalina Ochoa ve R. Amirtahmasebi (2014) Climate-Resilient, Climate Friendly World Heritage Cities, World Bank Group, USA, 2014.
- Conservation Perspectives: The GCI Newsletter, Spring 2013: Conserving Modern Architecture.
- Delafons, J. (2005). Politics and Preservation. E & FN Spon, London.
- Dinçer İ. , Enlil Z. (2017) "A Reading of Istanbul’s Protected Sites Through the Lenses of Cultural Landscapes and Historic Urban Landscapes", in: Conservation of Cultural Heritage in Turkey, Z.Ahunbay, D. Mazlum, Z. Eres, Eds., Ege Yayınları,
- Dinçer, İ. (2013). “Kentleri Dönüştürürken Korumayı ve Yenilemeyi Birlikte Düşünmek: Tarihi Kentsel Peyzaj Kavramının Sunduğu Olanaklar”, ICONARP, International Journal of Architecture and Planning, Volume 1,(Issue 1), s. 22-40.
- Dinçer, İ.; Enlil, Z. (2012). Kültür Mirasının Değişen Kapsamı ve ‘Kültürel Mirasın Toplum İçin Değeri - Faro Sözleşmesi’nin Algılanması: Türkiye İçin Bir Ön Araştırma. Kültür Politikaları ve Yönetimi (KPY) Yıllık 2011, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, ss. 47-56.
- Dinçer, İ. (2010). “Türkiye’de Kent Ölçeğinde Koruma ve Kent Planlamanın Yollarının Kesişmesi ve Yeniden Ayrılması: Protokol Alanından Yenileme Alanına…”. Dilek Özdemir (Der.), Kentsel Dönüşümde Politika, Mevzuat, Uygulama: Avrupa Deneyimi, İstanbul Uygulamaları, Nobel Yayınevi, İstanbul, ss. 225-255.
- Douet, J. (ed.), Industrial Heritage Re-tooled: The TICCIH Guide to Industrial Heritage Conservation, Carnegie Publishing, 2012.
- Enlil, Z. “Kent / Kimlik / Bellek Bağlamında Korumanın Politikası: Bologna Örneği”
Hayden, D. The Power of Place: Urban Landscapes as Public History, MIT Press, 1997.
- Jokilehto, J. (1999). A History of Architectural Conservation. Butterworth-Heinemann, Oxford.
- Köksal, G. İstanbul’daki Endüstri Mirası İçin Koruma ve Yeniden Kullanım Önerileri, yayınlanmamış doktora tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2005.
- Luxen, J.L. (2004). Reflections on the Use of Heritage Charters and Conventions. http://www.getty.edu/conservation/publications_resources/newsletters/19_2/feature.html
- Madran E. ve Alptekin A. H. (2009). Korumada Yeni Tanımlar Yeni Kavramlar: Kültürel Peyzaj, Ankara: Mimarlar Odası Yayınları
- Mazlum, D., Ahunbay, Z., Kahya, Y. (ed). Conservation of the 20th Century Architectural and Industrial Heritage, ICOMOS International Symposium 18-19 May, 2002, Proceedings Book, YEM Yayınları, 2006.
- Nottingham City Centre Urban Design Guide (2009), Nottingham City Council, http://urbed.coop/sites/default/files/Nottingham%20City%20Centre%20Urban%20Design%20Guide%20Part2.pdf
- Oers, R., (2010). Managing Cities and the Historic Urban Landscape Initiative: an Introduction. World Heritage Papers27: Managing Historic Cities, UNESCO World Heritage Centre
- Omay Polat, E., Modern Mimarlık Mirasını Onaylamak: Yasal Süreç ve Tescil Kararlarına Bakış, Mimarlık Dergisi, sayı 340, Mart-Nisan 2008.
- Prudon, T. Preservation of Modern Architecture, Wiley & Sons, 2008, New Jersey
- Roders, A. P., Bandarin, F. (Ed) (2019). Reshaping Urban Conservation, The Historic Urban Landscape Approach in Action. Singapur: Springer.
- Rodwell, D. (2007). Conservation and Sustainability in Historic Cities, Blackwell Publishing, London.
- Rothschild, A. ve Wall, D. (2008). Urban Archaeology. Pearsall, Deborah M, (Ed). Encyclopedia of Archaeology içinde. Elsevier.
- The Edinburgh Standarts for Urban Design (2003), The Planning Committee City of Edinburgh City Council, ISBN 1-85191-051-4,UK.
- http://www.rudi.net/files/Urban_Design_Standards.pdf
- http://www.zaragoza.es/ciudad/urbanismo/pich.htm
|