Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Üretim Mühendisliği 1EUT200123200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Endüstri Ürünleri Tasarımı Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimSanat Bölümü
Dersin KoordinatörüBahadır Uçan
Dersi Veren(ler)Bahadır Uçan
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıMalzeme dönüşümlerini, imalat yöntemlerini, imalat sistemlerini tasarlayabilen ve bunlar arasında gerekli bütünleşmeyi sağlayabilen öğrenciler yetiştirmek
Dersin İçeriğiİmalat sistemleri ve yöntemlerinin tasarım ve yönetim becerileri, malzeme bilimi ve imal usulleri bilgisi, imalat mühendisliğinin teknik sorunları çözebilmek için analitik beceri ve uygulamalar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Jay H Heizer, Barry Render, Production and Operations Management, 1988
  • Jay H Heizer, Barry Render, Operations Management, Student Value Edition: Sustainability and Supply Chain Management, 11th Edition.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Malzeme ve imal usulleri: imalat yöntemlerinin uygulanması sırasında değişen ve etkilenen malzeme özellikleri ve davranışını anlamak,
  2. Süreç, montaj ve üretim mühendisliği: imalat için ürünlerin, ekipman, takım, ve çevrenin tasarımını anlamak,
  3. Rekabetçi imalat: üretim planlama, strateji ve kontrol ile rekabet avantajının yaratılmasını anlamak,
  4. Üretim sistemleri tasarımı: istatistik, analitik yöntemler, simülasyon ve bilgi teknolojileri kullanmak.
  5. İmalat işlemlerinin analiz, sentez ve kontrolüne dair bilgi sahibi olmak.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Matematik, fen bilimleri ve mühendislik bilgisini imalat mühendisliği problemlerini çözmede kullanabilme NA
2Deney tasarlayıp yürütebilme, sonuçlarını analiz edip yorumlama ve modern araç, gereç ve teçhizatı kullanabilme NA
3Bir makinayı veya parçasını beklenen performansı, imalat özelliklerini ve ekonomikliği sağlayacak şekilde seçme, geliştirme ve tasarlama NA
4Çok disiplinli takımlarda çalışabilme ve/veya liderlik yapma NA
5İmalat Mühendisliği problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme NA
6Mesleki ve etik sorumluluk anlayışına sahip olmaNA
7İmalat mühendisliğinin ulusal ve küresel boyutlardaki etkileri hakkında bilgi sahibi olma ve yorum yapabilmeNA
8Ara Sınav 1
9İmalat mühendisliğinin ulusal ve küresel boyutlardaki etkileri hakkında bilgi sahibi olma ve yorum yapabilme NA
10İmalat mühendisliğinin güncel ve çağdaş konularına ilişkin bilgi sahibi olmaNA
11Mühendislik tasarım ve analizlerinde bilgisayar yazılımları gibi modern mühendislik yöntemlerini ve çağdaş bilgi erişim olanaklarını kullanabilme becerisiNA
122. Vize/ üretim süreçleri hakkında bilgilendirme NA
13Üretim süreçleri hakkında bilgilendirmeNA
14Üretim süreçleri hakkında bilgilendirmeNA
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati132
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması134
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)23
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)13
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok