Dersin Amacı | Bu derste mutfak kültürüne Türk kültürü ekseninde yaklaşılması ve bu kültürün izlerinin Türk halk anlatılarında, ritüellerinde araştırılması, anlaşılması ve yorumlanması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Dünya mutfakları arasında bulunan her mutfağın kendine has belirli özellikleri ve bir kimliği vardır. Her mutfak, bağlı bulunduğu ulusa somut bir karakter ve bir kimlik kazandırır; kültürün inşa sürecinde ön planda yer alır. Bu doğrultuda, kökleri Orta Asya’ya uzanan Türk mutfağının Selçuklu, Osmanlı ve Batı ile iç içe geçme süreçlerinde zenginleştiği, farklılaştığı ve kendine özgü bir mutfak haline geldiği söylenebilir. Bu derste, çeşitliliği ve kendine özgülüğü ile Türk mutfak kültüründen, bu kültürün yazılı kaynaklara ve ritüellere yansımalarından, Osmanlı’da yeme-içme kültürü ile yemek kitaplarından, çay ve kahve kültüründen, yemek kültürünün geçiş dönemlerine yansımasından, yemek kültüründe görülen değişimlerden söz edilecektir. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - Claude- Levi-Strauss. The Raw and Cooked: Mythologiques, Volume 1. USA: University of Chicago Press, 1983.
- Ögel, Bahaeddin. Türk Kültür Tarihine Giriş Türklerde Yemek Kültürü. Ankara: Kültür Bakanlığı, 1978.
- Kut, Günay. Ağız Tadı Türklerde Yemek Kültürü. İstanbul: Baskı Yayıncılık, 2021.
- Egeli, Serdar; Kıyıcıoğlu, Erkan; Demirçakmak, İbrahim Levent. Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler. İstanbul: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları, 2022.
- Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İstanbul, İletişim Yayınları, 2018.
- Beşirli, Hayati. Yemek Sosyolojisi. Ankara, Phoenix Yayınları, 2021.
Serçeoğlu, Neslihan. Yemek, Kültür ve Toplum. Ankara: Nobel Yayınları, 2022.
- Karaosmanoğlu, Defne. Yemekle Devriâlem. İstanbul: Kitap Yayınevi, 2017.
- Ichijo, Atsuko; Ranta, Ronald. Yemek ve Ulusal Kimlik. İstanbul: Ayrıntı
Yayınları,2018.
- İnaltong, Tijen. Mutfaklardan Taşan Öyküler. İstanbul: İletişim Yayınları, 2018.
- Yerasimos, Marianna. Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’nde Yemek Kültürü. İstanbul, YKY Yayınları, 2021.
- Anthelme Brillat, Jean; Savarin. Lezzetin Fizyolojisi ya da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler. Oğlak Yayıncılık, 2020.
- Bozis, Sula. İstanbul’dan Anadolu’ya Rumların Yemek Kültürü. İstanbul, YKY Yayınları, 2021.
|