Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
İyi Üretim Uygulamaları | KIM4412 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | İngilizce, Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Şule Dinç Zor |
Dersi Veren(ler) | Şule Dinç Zor |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıda, kozmetik ve ilaç sektöründe çalışacak mezunlara İyi Üretim Uygulamaları (GMP) hakkında temel bilgi kazandırılması. |
---|---|
Dersin İçeriği | Bu dersin içeriğinde; GMP Nedir?, GMP’nin Tarihçesi, GMP’nin Kalite Sistemlerindeki Yeri ve Uygulama Alanları, GMP Felsefesi ve Amaçları, Kavramlar, Terimler ve Tanımlar, GMP Bölümlerinin İncelenmesi, Kalite Yönetimi, Personel, Eğitim ve Hijyen, Tesis ve Alt Yapı, Ekipmanlar, Dokümantasyon ve Kayıtlar, Malzeme Yönetimi, Risk Yönetimi – In proses controller, Üretim, Stabilite, Etiketleme ve Ambalajlama, Depolama ve Dağıtım, Validasyon, Değişiklik Kontrol, Şikâyetler ve Geri Çekme, Düzeltici / Önleyici Faaliyetler, Gıda ve kozmetik endüstrisinde GMP uygulamaları, GMP Rehberleri konuları vardır. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler, GMP ile ilgili tanımları, kalite sistemindeki yeri ve uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
- Öğrenciler GMP bölümlerini öğreneceklerdir.
- Öğrenciler farklı sektörlerde GMP uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
- Öğrenciler, farklı GMP düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
- Öğrenciler GMP gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olarak kalite sistemini daha iyi anlayacaklardır.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
PÇ-8 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
PÇ-11 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
PÇ-12 | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
PÇ-14 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ders içeriği ve gereklilikleri hakkında bilgi verilmesi. İyi Üretim Uygulamalarına (GMP) Giriş ve Tanımlar | Ders Notları |
2 | Kalite Sistemleri - İlaç Kalite Sistemi | Ders Notları |
3 | Personel, Tesis ve Ekipman, Dokümantasyon | Ders Notları |
4 | Üretim ve Kalite Kontrol | Ders Notları |
5 | Dış Kaynaklı Faaliyetler, Şikayetler ve Ürün Geri Çağırma | Ders Notları |
6 | İç Denetim, Kalite Denetimleri, Tedarikçi Denetimleri ve Onay | Ders Notları |
7 | GMP Kılavuzları | Ders Notları |
8 | Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı | |
9 | Gıda Endüstrisinde GMP | Ders Notları |
10 | Gıda Endüstrisinde GMP | Ders Notları |
11 | Kozmetik Sektöründe GMP | Ders Notları |
12 | Kozmetik Sektöründe GMP | Ders Notları |
13 | ICH Güvenlik/Etkinlik/Kalite Kılavuzu | Ders Notları |
14 | Bazı Özel Ürünlerin İmalatı | Ders Notları |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 20 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 15 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|