Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Kimyası FBO225035300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimFen Bilgisi Eğitimi
Dersin KoordinatörüGülhan BAKIRDERE
Dersi Veren(ler)Mutlu Şahin
Asistan(lar)ıRumeysa BEDİROĞLU
Dersin AmacıBu dersin amacı gıda bileşenlerini, bu bileşenlerin özelliklerini, kimyasal yapılarını ve bu bileşenlerde meydana gelen değişmeleri öğretmektir
Dersin İçeriğiSu ve özellikleri, Gıda Maddelerinde Karbonhidratlar, Karbonhidratların Yapısı, Gıda Maddelerinde Lipidlerin Yapısı ve Fonksiyonları, Gıda Örneklerinde Proteinlerinler, Proteinlerinler Yapısı ve Fonksiyonları, Enzimlerin Yapısı, Vitamin ve Minerallerin Yapıları ve Fonksiyonları,Alkoller ve Alkaloidler, Gıdalarda Saklama Yöntemleri, Toksik Maddeler ve Kontaminantlar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Saldamlı, İ. 2007; Gıda Kimyası, Hacettepe Üniv. Yayınları, Ankara. Demirci, M. 2008; Gıda Kimyası, İstanbul.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıdaların içeriklerini bilir.
  2. Öğrenciler gıda bilinci kazanır.
  3. Öğrenciler gıda bileşimlerini etkileyen faktörleri bilir.
  4. Öğrenciler gıda bileşenlerinin vücuttaki fonksiyonlarını bilir.
  5. Öğrenciler farklı besin maddelerindeki kimyasal reaksiyonları bilir.
  6. Öğrenciler enzimlerin özelliklerini ve gıdalardaki fonksiyonlarını bilir.
  7. Öğrenciler gıda saklama yöntemlerini bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7
PÇ-1-------
PÇ-2-------
PÇ-3-------
PÇ-4-------
PÇ-5-------
PÇ-6-------
PÇ-7-------
PÇ-8-------
PÇ-9-------
PÇ-10-------
PÇ-11-------
PÇ-12-------
PÇ-13-------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Su ve özellikleriİlgili Kaynaklar
2Gıda Maddelerinde Karbonhidratlarİlgili Kaynaklar
3Karbonhidratların Yapısı İlgili Kaynaklar
4Karbonhidratların Fonksiyonlarıİlgili Kaynaklar
5Gıda Maddelerinde Lipidlerin Yapısı ve Fonksiyonlarıİlgili Kaynaklar
6Gıda Örneklerinde Proteinlerİlgili Kaynaklar
7Proteinlerin Yapısı ve Fonksiyonlarıİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Enzimlerin Yapısıİlgili Kaynaklar
10Vitamin ve Minerallerin Yapıları ve Fonksiyonlarıİlgili Kaynaklar
11Toksik Maddeler ve Kontaminantlarİlgili Kaynaklar
12Alkoller ve Alkaloidlerİlgili Kaynaklar
13Gıdalarda Saklama Yöntemleriİlgili Kaynaklar
14ÖdevÖdev
15Genel tekrarİlgili Kaynaklar
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev120
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması145
Derse Özgü Staj
Ödev110
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok