Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Besin KimyasıKIM446235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüZuhal TURGUT
Dersi Veren(ler)
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı Temel besin maddelerinin kimyasını, reaksiyonlarını ve analizleri hakkında bilgi sahibi olmak
Dersin İçeriğiBesin kimyası, beslenme tanımı, Proteinler, Enzimler, Lipidler, Karbohidratlar, Vitaminler, Biyoelementler, Su, Süt ve ürünleri, tatlı maddeler, bal, meyve suyu, et ve ürünleri, alkollu içecekler laboratuvar deneyleri ana besin gruplarının ve iyot indisi, sabunlaşma indisi, indirgen şekerler, ait indeksi, peroksit indeksi, polarimetri gibi daha spesifik analizleri içerir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • • H.D. Belitz, W. Grosch, “Food chemitry” 3 rd ed. Springer, 2004.
  • • Mehmet Demirci,”Gıda Kimyası”, İstanbul, 2012.
  • Halit Keskin “Besin Kimyası 1. Ve 2. Cilt”, Istanbul Üniversitesi, 1981.
  • Ders notları
  • Mehmet Demirci,”Gıda Kimyası”, İstanbul, 2012.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci proteinler, yağlar, karbohidratlar ve vitaminler gibi ana besin maddelerinin kimyası, reaksiyonları ve analizleri hakkında bilgi sahibi olur.
  2. Besin maddelerinin spesifik gruplarının analizleri hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci,besin analiz prensiplerini detaylı anlayabilir.
  4. Öğrenci deneysel olarak da besin analizlerini yapma yeteneği kazanır.
  5. Öğrenci besin katkıları hakkında bilgi sahibi olur.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-155555
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-655555
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Genel Girişİlgili konuların ders kitabından okunması
2Proteinlerİlgili konuların ders kitabından okunması
3Enzimlerİlgili konuların ders kitabından okunması
4Yağlar ve analizleriİlgili konuların ders kitabından okunması
5Karbohidratlar ve analizleri, laboratuvar uygulamalarıİlgili konuların ders kitabından okunması
6Karbohidratlar ve analizleri, laboratuvar uygulamalarıİlgili konuların ders kitabından okunması
7Vitaminler ve analizleri, laboratuvar uygulamalarıİlgili konuların ders kitabından okunması
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Biyoelementler İlgili konuların ders kitabından okunması
10Suİlgili konuların ders kitabından okunması
11Tatı maddeler - balİlgili konuların ders kitabından okunması
12Süt ve ürünleriİlgili konuların ders kitabından okunması
13Et ve ürünleriİlgili konuların ders kitabından okunması
14Meyve suyu, alkollu içecekler, analizleriİlgili konuların ders kitabından okunması
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar00
Uygulama00
Arazi Çalışması00
Derse Özgü Staj00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev130
Sunum/Jüri00
Projeler00
Seminer/Workshop00
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar52
Uygulama00
Arazi Çalışması00
Sınıf Dışı Ders Çalışması133
Derse Özgü Staj00
Ödev110
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Projeler00
Sunum / Seminer00
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok