Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Kurutma Teknolojisi UygulamalarıKMM512337.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörüİbrahim Doymaz
Dersi Veren(ler)İbrahim Doymaz
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere kurutma teknolojisini anlamalarını sağlamak / Kurutma teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Kurutulmuş ürünlerde kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Kurutma teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak.
Dersin İçeriğiKurutmanın Önemi / Kurutma ile İlgili Prensipler / Kurutma Hızı ve Hesaplanması / Kurutma Hızına Etki Eden Faktörler / Kurutma İşlemininin Modellenmesi / Kurutulmuş Ürünlerin Yapısında Meydana Gelen Değişmeler / Kurutulmuş Ürünlerde Kalite Kriterleri / Kurutma Yöntemleri ve Sistemleri / Doğal ve Yapay Kurutma / Dondurarak Kurutma.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. Ders Notları 2. B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Kurutma teknolojisinde kullanılan kavramların öğrenilmesi.
  2. Ürün kalitesine etki eden faktörlerin öğrenilmesi.
  3. Gıda ve Kimya endüstrisinde ürün analiz yöntemlerinin öğrenilmesi.
  4. Kurutulmuş ürünlerin depolama tekniklerinin öğrenilmesi.
  5. Kurutma işleminin modellenmesi öğrenilmesi.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----
PÇ-15-----
PÇ-16-----
PÇ-17-----
PÇ-18-----
PÇ-19-----
PÇ-20-----
PÇ-21-----
PÇ-22-----
PÇ-23-----
PÇ-24-----
PÇ-25-----
PÇ-26-----
PÇ-27-----
PÇ-28-----
PÇ-29-----
PÇ-30-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Kurutmanın Önemi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
2Su AktivitesiDers Notları / Diğer Kaynaklar
3Su Sorpsiyon İzotermleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
4 Hava-Su Karışımlarının Fiziksel NitelikleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
5Kurutmanın Temel PrensipleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
6 Kurutma Hızı ve Hesaplanması Ders Notları / Diğer Kaynaklar
7Kurutma Hızına Etki Eden FaktörlerDers Notları / Diğer Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Kurutma İşlemininin ModellenmesiDers Notları / Diğer Kaynaklar
10Kurutulmuş Ürünlerin Yapısında Meydana Gelen DeğişmelerDers Notları / Diğer Kaynaklar
11Kurutulmuş Ürünlerde Kalite KriterleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
12Kurutma Yöntemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
13Doğal ve Yapay KurutmaDers Notları / Diğer Kaynaklar
14Dondurarak KurutmaDers Notları / Diğer Kaynaklar
15Kurutulmuş Ürünlerin DepolanmasıDers Notları / Diğer Kaynaklar
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev15
Sunum/Jüri110
Projeler115
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması133
Derse Özgü Staj
Ödev25
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler160
Sunum / Seminer120
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok