Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Enzim StabilizasyonuKIM530537.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya ABD Biyokimya Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Biyoteknoloji ABD Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüMelda ALTIKATOĞLU YAPAÖZ
Dersi Veren(ler)Melda ALTIKATOĞLU YAPAÖZ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu derste, öğrencilere enzim stabilizasyonu ve bunların biyolojik bilimlerin farklı alanlarındaki ve endüstrideki uygulamaları hakkında detaylı bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır
Dersin İçeriğiGiriş, Enzimler ve enzimlerin immobilizasyonu, Modifikasyon ve konjugasyon metodları, Enzimlerin değişik katkı maddeleri ile stabilizasyonu, Biokonjugat kimyası, Biokonjugat kimyasalları, Kimyasal modifikasyonlarla enzimlerin stabilizasyonu, Endüstri, analiz, tıp ve temel araştırmalardaki uygulamalar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Ders notları Greg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996). Telefoncu(Eds), “Enzimoloji”, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Basımevi, (1997) N.C. Price, L. Stevens, “Fundamentals of Enzymology”, Oxford University Press, (1999) A. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992)
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Enzim stabilizasyonu ile ilgili makale okuma ve değerlendirebilme
  2. İmmobilizasyon yöntemleri ve biyokonjugat tekniklerini kullanabilme, geliştirebilme ve endüstri ve biyolojik bilimlerin farklı alanlarında uygulayabilme
  3. Enzim stabilizasyonunda özelleşerek araştırma projesi tasarlama, deney yapma ve sonuçları yorumlama becerisi konusunda yeterlilik kazanabilme
  4. Disiplin içi ve Disiplinler arası takım çalışması yapabilme
  5. Ulusal ve uluslar arası çağdaş sonuçları takip edebilme ve enzim stabilizasyonunda spesifik teknikler geliştirebilme

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Enzimler; GirişTelefoncu(Eds), “Enzimoloji”, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Basımevi, (1997)
2Enzim immobilizasyon teknikleri, Doğal ve immobilize enzimlerin kıyaslanmasıTelefoncu(Eds), “Enzimoloji”, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Basımevi, (1997)
3Yaygın olarak kullanılan enzimlerin özellikleri; Horseradish peroksidaz, Alkalin fosfataz, Galaktozidaz, Glukoz oksidazTelefoncu(Eds), “Enzimoloji”, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Basımevi, (1997)
4Yaygın olarak kullanılan enzimlerin özellikleri; Horseradish peroksidaz, Alkalin fosfataz, Galaktozidaz, Glukoz oksidazGreg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996).
5Enzim stabilizasyonunda kullanılan doğal ve sentetik polimerler, polielektrolitler ve taşıyıcılar.Greg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996).
6Enzim stabilizasyonunda kullanılan doğal ve sentetik polimerler, polielektrolitler ve taşıyıcılar.Greg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996).
7Konjugasyon için enzimlerin aktive edilmesi teknikleriGreg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996).
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Enzimlerin kimyasal ve fiziksel modifikasyonlar ile stabilizasyonuGreg T. Hermanson, “Bioconjugate Techniques”, Academic Pres, USA (1996).
10Enzimlerin değişik katkı maddeleri ile stabilizasyonuA. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992)
11Biyokonjugat kimyası; Protein, polisakkarit ve nükleik asitlerin modifikasyonuA. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992)
12Modifiye enzimlerin karakterizasyonu; stabilizasyonun enzim aktivitesi, pH ve sıcaklık üzerine etkileri, kararlılık testleri ve kinetik parametrelerA. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992)
13Stabilize enzimlerin uygulamaları; tıp, analiz, biyosensörlerin hazırlanması, çeşitli endüstriler vbN.C. Price, L. Stevens, “Fundamentals of Enzymology”, Oxford University Press, (1999)
14Stabilize enzimlerin uygulamaları; tıp, analiz, biyosensörlerin hazırlanması, çeşitli endüstriler vbA. Tanaka, J. Tosa, T. Kobayashi, “Industrial Application of Immobilized Biocatalysts”, Marcel Decker, (1992)
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev110
Sunum/Jüri110
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması157
Derse Özgü Staj
Ödev115
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer115
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)132
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok