Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Kimyası ve Biyokimyası 1GDM210124200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimler ile gıda üretimi arasındaki ilişkileri aydınlatmak
Dersin İçeriğiGıdalarda makro (su, karbohidratlar, proteinler, lipidler) ve mikro (vitaminler, mineraller, pigmentler, tat ve koku maddeleri, organik asitler) yapıtaşlarının kimyası, reaksiyonları ve bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Power Point Sunusu
  • Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları
  • Min D.B. 2006. Food Chemistry and Analysis. Department of Food Science Technology, The Ohio State University
  • Owusu-Apenten R.K. 2005. Introduction to Food Chemistry. CRC Press, USA
  • Belitz H.D., Grosch W,. Schieberle P. 2004. Food Chemistry (3rd revised Edition). Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York
  • Fennema O.R. 1996.Food Chemistry (Third Edition). Marcel Dekker Inc., New York
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısını bilir
  2. Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir
  3. Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz bu değişimlerin kontrolünü bilir
  4. Gıdaların üretimi sırasında uyulması gereken yasal düzenlemeler ile ahlaki kuralları bilir
  5. Karbonhidratlar, proteinler ve lipitleri gıdaların özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanabilir
  6. Enzimlerin yapısını ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını bilir
  7. Gıdada bulunan doğal renk ve aroma maddelerini bilir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, su aktivitesi, gıdalarda bulunan su tipleriİlgili Kaynaklar
2Lipitler ve yemeklik yağlar; tanım ve sınıflandırmaİlgili Kaynaklar
3Basit, konjuge ve türev lipitler, yapı ve özellikleriİlgili Kaynaklar
4Yağ asitleri; isimlendirme, sınıflandırma, doymuş, doymamış, çok doymamış yağ asitlerinin yapı ve özellikleriİlgili Kaynaklar
5Lipitlerin kimyasal özellikleri; hidroliz ve esterleşme tepkimeleriİlgili Kaynaklar
6Çift bağlarda meydana gelen tepkimeler; hidrojenasyon ve halojen katılması tepkimeleriİlgili Kaynaklar
7 Otoksidasyon ve fotooksigenasyon tepkimeleriİlgili Kaynaklar
8Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonlarıİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Lipidler; lipidlerin oksidasyon mekanizmasıİlgili Kaynaklar
11Proteinlerin yapısı ve özellikleriİlgili Kaynaklar
12Proteinlerin sınıflandırılmasıİlgili Kaynaklar
13Proteinlerin nicel ve nitel tayiniİlgili Kaynaklar
14 Minerallerİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev55
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok