Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Genel MikrobiyolojiGDM218135202
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki DURAK
Dersi Veren(ler)Muhammed Zeki DURAK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGenel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriğiMikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü, Bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J., “Biology of Microorganisms”, Prentice- Hall, 10th ed., 2003.,
  • Boyd, R.F., “General Microbiology”, Times Mirror/ Mosby College Publ. 2nd ed., 1988.
  • ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998
  • Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda mikrobiyolojisi dersinin temel kavramlarını bilir.
  2. Öğrenci mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur.
  4. Öğrenci mikrobiyal üreme ve metabolizma kavramlarını bilir.
  5. Öğrenci fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
  6. Öğrenci mikroorganizmaların bulaşma kaynakları hakkında bilgi sahibi olur.
  7. Öğrenci bağışıklık, mutasyon ve bakterilerin genetik yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
  8. Öğrenci aseptik teknik, kültür ve preperat hazırlama ve uygun sterilizasyon teknikleri gibi temel mikrobiyoloji teknikleri becerisi kavramlarını bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Mikrobiyolojiye girişİlgili Kaynaklar
2Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılmasıİlgili Kaynaklar
3Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemlerİlgili Kaynaklar
4Mikroorganizma gruplarının genel özellikleriİlgili Kaynaklar
5Mikroorganizma gruplarının genel özellikleriİlgili Kaynaklar
6Mikroorganizma gruplarının genel özellikleriİlgili Kaynaklar
7Mikroorganizma gruplarının genel özellikleriİlgili Kaynaklar
8Ara sınavİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörlerİlgili Kaynaklar
11Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörlerİlgili Kaynaklar
12Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörlerİlgili Kaynaklar
13Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolüİlgili Kaynaklar
14Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolüİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama142
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev15
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok