Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Genel Mikrobiyoloji | GDM2181 | 3 | 5 | 2 | 0 | 2 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Ömer ŞİMŞEK |
Dersi Veren(ler) | Ömer ŞİMŞEK |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Gıdalar ile ilişkili bakteri, maya, küf, protozoa ve viruslar ile ilgili temel bilgileri öğretmek ve gıda mikrobiyolojisi için alt yapı bilgisini kazandırmaktır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Mikrobiyal isimlendirme, sınıflandırma, değerlendirme; Mikroorganizmaların metabolik, genetik, ekolojik ve morfolojik özellikleri; Kültür yöntemleri; Mikroorganizmalarda gelişme ihtiyaçları; Sayım, izolasyon ve identifikasyon yöntemleri; Mikrobiyal metabolizma ve enerji; Temel mikrobiyal genetik, mutasyon ve laboratuvar yöntemleri. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Mikroorganizmalar, mikrobiyoloji kavramlarını ve kapsamını öğrenir.
- Mikroorganizma makromoleküllerini, mikrobiyal hücre yapısı ve işlevini öğrenir.
- Microbiyal beslenme ve metabolizması ile mikrobiyal üremeyi öğrenir.
- Virüsler hakkında bilgi edinir.
- Mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, çalışma prensiplerini öğrenir. Mikroorganizmaların tespiti ve teşhisi için mikroskopik görünteleme yöntemlerini öğrenir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PÇ-12 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - | - |
PÇ-18 | - | - | - | - | 5 |
PÇ-19 | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mikroorganizmalar ve mikrobiyoloji Laboratuvarda uyulması gereken kurallar | İlgili Kaynaklar |
2 | Mikrobiyal yaşama genel bakış, Laboratuvar ekipmanlarının tanıtımı | İlgili Kaynaklar |
3 | Makromoleküller Mikroskop ve mikroskopi tekniklerinin tanıtımı | İlgili Kaynaklar |
4 | Hücre yapısı ve işlevi Mikroskop kullanımı ve mikroskobik inceleme için örnek hazırlama yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
5 | Hücre yapısı ve işlevi Basit boyama, mayaların morfolojilerini inceleme | İlgili Kaynaklar |
6 | Beslenme, laboratuvar kültürü, mikroorganizmaların metabolizması Ölü/canlı maya hücresi sayımı | İlgili Kaynaklar |
7 | Beslenme, laboratuvar kültürü, mikroorganizmaların metabolizması Küf incelemesi | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Mikrobiyal üremenin kontrolü Thoma lamında sayım | İlgili Kaynaklar |
10 | Mikrobiyal üreme Gram boyama | İlgili Kaynaklar |
11 | Virüsler ve Viroloji Hareket Testi | İlgili Kaynaklar |
12 | Mikrobiyal ekoloji Mikrobiyal kultivasyon metotları | İlgili Kaynaklar |
13 | Mikrobiyal evrim ve sistematik Metilen mavisiindirgeme testi | İlgili Kaynaklar |
14 | Öğrenci sunumları | İlgili Kaynaklar |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | 0 | 0 |
Laboratuar | 20 | 20 |
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 0 | 0 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | |
Laboratuar | 13 | 2 | |
Uygulama | 0 | 0 | |
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 2 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | 1 | 5 | |
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|