Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler 1GDM3231 34300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüSalih KARASU
Dersi Veren(ler)Salih KARASU
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu derste gıdalara uygulanan hazırlama, temizleme, ayırma gibi birincil işlemlerin yanı sıra kırma, öğütme, karıştırma, membran ayırma, filtrasyon ve santrifügasyon gibi işlemlerin teori ve uygulamaları verilmektedir. Bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan makineler hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi ve öğrencilerin proses ve ekipman dizaynı yapabilecek düzeye getirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu derste gıdalara uygulanan hazırlama, temizleme, ayırma gibi birincil işlemlerin yanı sıra kırma, öğütme, karıştırma, membran ayırma, filtrasyon ve santrifügasyon gibi işlemlerin teori ve uygulamaları verilmektedir. Bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan makineler hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi ve öğrencilerin proses ve ekipman dizaynı yapabilecek düzeye getirilmesi amaçlanmaktadır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2005, Gıda teknolojisi Deneği Yayınları.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda mühendisliğinde gerekli olan temel mühendislik konuları bilir.
  2. Öğrenci gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini bilir.
  3. Öğrenci gıda işleme sistemlerinde kullanılan matematiksel hesaplamaları bilir.
  4. Öğrenci farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini bilir.
  5. Öğrenci matematiksel modelleri farklı gıda işleme sistemlerine uygulanmasını bilir.
  6. Öğrenci gıda işleme sistemlerinde karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Giriş: hammadde ve prosesİlgili Kaynaklar
2Yaş ve kuru temizleme sistemleriİlgili Kaynaklar
3Sınıflandırma ve ayırma sistemleriİlgili Kaynaklar
4Boyut küçültme, kırma, öğütme teori ve hesaplamaları. Boyut küçültme işleminde güç tüketimiİlgili Kaynaklar
5Boyut küçültmede kullanılan makineler ve çalışma prensipleriİlgili Kaynaklar
6Sıvı-sıvı, sıvı-katı, sıvı-gaz, katı-katı karıştırma teori ve uygulamalarıİlgili Kaynaklar
7Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırma sisitemleriİlgili Kaynaklar
8Emülsifikasyon, temel prensipleri ve uygulamalarıİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Gıda kurutma hesaplamalarıİlgili Kaynaklar
11Filtrasyon işlemi ve filtrasyon teorisiİlgili Kaynaklar
12Membran ayırma- ultrafiltrasyon ve ters osmozİlgili Kaynaklar
13Kristalizasyonİlgili Kaynaklar
14Destilasyon İlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması141
Derse Özgü Staj
Ödev310
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok