Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler 1 | GDM3231 | 3 | 4 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Ayşe KARADAĞ |
Dersi Veren(ler) | Ayşe KARADAĞ |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Bu derste işlenmiş gıdalara uygulanan temizleme,derecelendirme, ayırma gibi birincil işlemlerin yanı sıra kırma, öğütme gibi boyut azaltma, karıştırma, homojenizasyon, membran filtrasyon, filtrasyon ve santrifügasyon fiziksel ayırma işlemleri, çözgen ekstraksiyonu, şekil verme, kaplama, ekstrüzyon pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon işlemlerinin teori ve uygulamaları hakkında bilgi verilmektedir ve bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan ekipman hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi ve öğrencilerin hangi proseslerde hangi ekipmanın kullanılabileceği bilgisine sahip olması amaçlanmaktadır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Gıda Proseslerinde Kullanılan Hamadde hazırlama (Temizleme, soğutma, sınıflandırma) Boyut küçültme Karıştırma (solid mixing, liquid mixing-emulsification, solid-liquid mixing-suspension) Şekil Verme (Ekstrüzyon-cooking, molding) Kaplama (Coating) Çözgen Ekstraksiyonu Fiziksel ayırma (filtrasyon, santrifügasyon) Isıl işlemler (pastörizasyon ve sterilizasyon) |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci gıda mühendisliğinde gerekli olan temel mühendislik konularını bilir.
- Öğrenci gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini bilir.
- Öğrenci gıda işleme proseslerinin teknik bilgisine yabancı dilde sahip olur
- Öğrenci farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini bilir.
- Öğrenci gıda işleme sistemlerinde karşılaşılabilecek sorunlar hakkında çözüm önerisi geliştirebilir
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - | - |
PÇ-17 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
PÇ-18 | - | - | - | - | - |
PÇ-19 | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Hammadde hazırlama: Temizleme sistemleri | İlgili Kaynaklar |
2 | Hammadde hazırlama: Sınıflandırma, Soğutma | İlgili Kaynaklar |
3 | Boyut küçültme | İlgili Kaynaklar |
4 | Homojenizasyon-Emülsifikasyon | İlgili Kaynaklar |
5 | Karıştırma | İlgili Kaynaklar |
6 | Şekil verme ve kaplama | İlgili Kaynaklar |
7 | Çözgen ekstraksiyonu | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Santrifüj | İlgili Kaynaklar |
10 | Filtrasyon | İlgili Kaynaklar |
11 | Membran ayırma | İlgili Kaynaklar |
12 | Ekstrüzyon Pişirme | İlgili Kaynaklar |
13 | Pastörizasyon | İlgili Kaynaklar |
14 | Sterilizasyon | İlgili Kaynaklar |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 5 | 20 |
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 1 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 0 | 0 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 5 | 1 | |
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 40 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|