Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda BiyoteknolojisiGDM324123200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüEnes DERTLİ
Dersi Veren(ler)Enes DERTLİ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBiyoteknoloji, bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzime biyoteknoloji, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, fermentasyon, biyoreaktörler, endüstriyel mikroorganizmalar, immobilize teknikler, biyoteknolojik stratejilerin gıda endüstrisinde kullanımı hakkında genel bilgiler verilmesi.
Dersin İçeriğiBitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzim biyoteknolojisi, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, gıda endüstrisinde rekombinant enzimler ve proteinler, fermentasyon, biyoreaktörler ve endüstriyel mikroorganizmalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Turhan, İ. Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, Palme Yayıncılık, 2015
  • Aran, N. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayınevi, 6. Baskı, 2016
  • Biyoteknoloji I (1995) Zeki Ertugay, Muharrem Certel. Atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notu Yayın No: 135.
  • Food Biotechnology (Second edition, 2006) Editors: Kalidas Shetty, Gopinadhan Paliyath, Anthony Pometto, Robert E. Levin. CRC Press, Taylor
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesini bilir.
  2. Biyoteknolojik mikroorganizmaları ve onların hücre metabolizmalarını bilir.
  3. Modifiye suş geliştirme ve rekombinant DNA teknolojisini bilir.
  4. Biyoteknolojik fermentasyon uygulamaları, fermentasyon yöntemleri ve biyoteknolojik uygulamalarda kullanılan fermentörlerin dizayn ve kurulumlarını bilir.
  5. Fermentasyon ortamından ürünün hasat edilmesi, ayrılması ve saflaştırılmasını bilir.
  6. Enzim, amino asit, ekmek mayası, organik asit, vitamin ve tek hücre proteini gibi gıda endüstrisi ile ilişkili biyoteknolojik ürünlerin üretimini bilir.
  7. Biyoteknolojide etik, genetik olarak modifiye edilmiş gıdalar ve ilgili yasal düzenlemeleri bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7
PÇ-1-------
PÇ-25454545
PÇ-3-------
PÇ-4-------
PÇ-5-------
PÇ-6-------
PÇ-7-------
PÇ-8-------
PÇ-9-------
PÇ-10-------
PÇ-11-------
PÇ-12-------
PÇ-13-------
PÇ-14-------
PÇ-15-------
PÇ-16-------
PÇ-17-------
PÇ-18-------
PÇ-19-------
PÇ-20-------
PÇ-21-------
PÇ-22-------
PÇ-23-------
PÇ-24-------
PÇ-25-------
PÇ-26-------
PÇ-27-------
PÇ-28-------
PÇ-29-------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Biyoteknolojiye giriş, biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi, klasik ve modern biyoteknoloji, biyoteknolojinin uygulama alanları, bağlı olduğu disiplinlerİlgili Kaynaklar
2Biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar, bakteriler, mayalar ve küflerin biyoteknolojide kullanımıİlgili Kaynaklar
3Mikrobiyal gelişim ve beslenme, besin maddelerinin hücre içerisine alımı, mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, fermentasyon besiyerleriİlgili Kaynaklar
4Mikrobiyal metabolizma, çeşitli gıda moleküllerinin metabolizması, mikrobiyal metabolizma ürünleriİlgili Kaynaklar
5Mikrobiyal metabolizmanın düzenlenmesi, mikrobiyal suşların geliştirilmesi, rekombinant DNA teknolojisiİlgili Kaynaklar
6Endüstriyel fermentasyon uygulama esasları, fermentasyon yöntemleri, biyoteknolojide kullanılan fermentörler, fermentör tasarımı ve kurulumuİlgili Kaynaklar
7Fermentasyon sonrası işlemler, ayırma ve saflaştırma işlemleri, hücrelerin hasat edilmesi ve parçalanması, ürün geri kazanımıİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Biyoteknolojik yolla enzim ve amino asitlerin üretimiİlgili Kaynaklar
10Biyoteknolojik yolla vitaminlerin üretimiİlgili Kaynaklar
11Ara Sınav 2İlgili Kaynaklar
12Tek hücre proteini üretimiİlgili Kaynaklar
13Ekmek mayası üretimiİlgili Kaynaklar
14Biyoteknolojide etik, yasal düzenlemeler, genetik modifiye gıdalarİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati122
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması122
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)210
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok