Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Biyoteknolojisi | GDM3241 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Enes DERTLİ |
Dersi Veren(ler) | Enes DERTLİ |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Biyoteknoloji, bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzime biyoteknoloji, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, fermentasyon, biyoreaktörler, endüstriyel mikroorganizmalar, immobilize teknikler, biyoteknolojik stratejilerin gıda endüstrisinde kullanımı hakkında genel bilgiler verilmesi. |
---|---|
Dersin İçeriği | Bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzim biyoteknolojisi, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, gıda endüstrisinde rekombinant enzimler ve proteinler, fermentasyon, biyoreaktörler ve endüstriyel mikroorganizmalar |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesini bilir.
- Biyoteknolojik mikroorganizmaları ve onların hücre metabolizmalarını bilir.
- Modifiye suş geliştirme ve rekombinant DNA teknolojisini bilir.
- Biyoteknolojik fermentasyon uygulamaları, fermentasyon yöntemleri ve biyoteknolojik uygulamalarda kullanılan fermentörlerin dizayn ve kurulumlarını bilir.
- Fermentasyon ortamından ürünün hasat edilmesi, ayrılması ve saflaştırılmasını bilir.
- Enzim, amino asit, ekmek mayası, organik asit, vitamin ve tek hücre proteini gibi gıda endüstrisi ile ilişkili biyoteknolojik ürünlerin üretimini bilir.
- Biyoteknolojide etik, genetik olarak modifiye edilmiş gıdalar ve ilgili yasal düzenlemeleri bilir.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | DÖÇ-6 | DÖÇ-7 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 |
PÇ-3 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-18 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-19 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Biyoteknolojiye giriş, biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi, klasik ve modern biyoteknoloji, biyoteknolojinin uygulama alanları, bağlı olduğu disiplinler | İlgili Kaynaklar |
2 | Biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar, bakteriler, mayalar ve küflerin biyoteknolojide kullanımı | İlgili Kaynaklar |
3 | Mikrobiyal gelişim ve beslenme, besin maddelerinin hücre içerisine alımı, mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, fermentasyon besiyerleri | İlgili Kaynaklar |
4 | Mikrobiyal metabolizma, çeşitli gıda moleküllerinin metabolizması, mikrobiyal metabolizma ürünleri | İlgili Kaynaklar |
5 | Mikrobiyal metabolizmanın düzenlenmesi, mikrobiyal suşların geliştirilmesi, rekombinant DNA teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
6 | Endüstriyel fermentasyon uygulama esasları, fermentasyon yöntemleri, biyoteknolojide kullanılan fermentörler, fermentör tasarımı ve kurulumu | İlgili Kaynaklar |
7 | Fermentasyon sonrası işlemler, ayırma ve saflaştırma işlemleri, hücrelerin hasat edilmesi ve parçalanması, ürün geri kazanımı | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Biyoteknolojik yolla enzim ve amino asitlerin üretimi | İlgili Kaynaklar |
10 | Biyoteknolojik yolla vitaminlerin üretimi | İlgili Kaynaklar |
11 | Ara Sınav 2 | İlgili Kaynaklar |
12 | Tek hücre proteini üretimi | İlgili Kaynaklar |
13 | Ekmek mayası üretimi | İlgili Kaynaklar |
14 | Biyoteknolojide etik, yasal düzenlemeler, genetik modifiye gıdalar | İlgili Kaynaklar |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | ||
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 2 | 60 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 12 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 2 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 2 | 10 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|