Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Analizleri ve Teknoloji Laboratuvarı 1GDM3032 24004
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüFatih TÖRNÜK
Dersi Veren(ler)Fatih TÖRNÜK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda endüstrisi açısından önem arz eden gıda işleme ve analiz tekniklerini uygulamalı olarak göstermektir
Dersin İçeriğiGıda işleme ve analiz tekniklerinin uygulamalı olarak gösterildiği bir derstir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yetim, H., Kesmen, Z. Gıda Analizleri, 2009. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları, Yayın No:163
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda işleme tekniklerini uygulamasını bilir
  2. Gıdaların işlenmesi ve muhafazası sırasında oluşan arzu edilmeyen maddeleri analiz edilmesini bilir
  3. Gıda analiz sonuçlarını yorumlayabilir
  4. Gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri uygulamasını bilir
  5. Gıda analizleri için uygun metot seçebilir
  6. Gıda işlemede karşılaşılan sorunları belirler ve uygun çözümler geliştirebilir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Laboratuvar genel kuralları ve laboratuvar güvenliğiİlgili Kaynaklar
2Gıdalardan örnek alınması ve analize hazırlanmasıİlgili Kaynaklar
3Çözelti çeşitleri ve hazırlamaİlgili Kaynaklar
4Gıdalarda nem ve kuru madde tayiniİlgili Kaynaklar
5Gıdalarda kül tayini İlgili Kaynaklar
6Gıdalarda pH ve asitlik tayiniİlgili Kaynaklar
7Gıdalarda karbonhidrat analizleriİlgili Kaynaklar
8Gıdalarda ham yağ tayiniİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Gıdalarda yağ kalite analizleriİlgili Kaynaklar
11Gıdalarda protein analizi İlgili Kaynaklar
12Gıdalarda renk analiziİlgili Kaynaklar
13Gıdalarda tekstür analizleriİlgili Kaynaklar
14Su kalite analizleriİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar134
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması134
Derse Özgü Staj
Ödev112
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok