Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Tahıl ve Ürünleri Teknolojisi | GDM4191 | 3 | 5 | 3 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz |
---|
Dersin Dili | İngilizce |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Görkem ÖZÜLKÜ |
Dersi Veren(ler) | Görkem ÖZÜLKÜ |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Mezunlarımızın fırıncılık sektöründe çalışırken yararlanabileceği, teorik ve uygulamalı bilgilerin verilmesi bu dersin amacıdır. |
---|---|
Dersin İçeriği | Tahılın tanımı ve önemi.Tahıl tanelerinin yapısı,kimyası ve depolanması. Değirmencilik. Hamur reolojisi. Ekmek, kek,bisküvi, kraker üretim teknolojisi. Makarna üretim teknolojisi. Arpa, yulaf, çeltik ve mısır işleme teknolojisi. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Tahıl çeşitlerini, yapılarını ve tahılların önemi hakkında bilgi sahibi olur.
- Buğday tanesinin yapısını, kalitesini ve standardizasyonu öğrenir.
- Tahılların depolanması ve değirmencilik hakkında bilgi sahibi olur.
- Ekmek, kek, bisküvi, kraker, makarna üretim ve ekstrüde ürünler teknolojisini öğrenir.
- Buğday dışındaki tahıl tanelerinin üretim teknolojisi hakkında bilgi kazanır.
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PÇ-2 | 1 | 5 | 1 | 5 | 1 |
PÇ-3 | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | 5 | - | 5 | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | 2 | 3 | 5 | 5 | 5 |
PÇ-13 | - | - | - | - | - |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | - | - | - | - | - |
PÇ-16 | - | - | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - | - |
PÇ-18 | - | - | - | - | - |
PÇ-19 | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | - | - | - | - | - |
PÇ-22 | - | - | - | - | - |
PÇ-23 | - | - | - | - | - |
PÇ-24 | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | - | - | - | - | - |
PÇ-27 | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tahılın tanımı ve önemi, Tahıl çeşitleri, Türkiyede ve dünyada hububat sektörü | İlgili Kaynaklar |
2 | Tahıl tanelerinin yapısı ve kimyası | İlgili Kaynaklar |
3 | Buğday tanesinin yapısı, kalite ve standardizasyon | İlgili Kaynaklar |
4 | Tahılların depolanması | İlgili Kaynaklar |
5 | Buğdayın öğütülmesi ve değirmencilik | İlgili Kaynaklar |
6 | Gluten proteinleri ve hamur reolojisi | İlgili Kaynaklar |
7 | Ekmek katki maddeleri | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Ekmek uretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
10 | Bisküvi, kek ve kraker üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
11 | Makarna üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
12 | Çeltik ve gıdaya işleme teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
13 | Yulaf ve gıdaya işleme teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
14 | Mısır ve Arpa Gıdaya işleme teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 20 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | |||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 2 | 40 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|