Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Mühendislik Çalışmalarında İstatistiksel Yöntemler | GDM3051 | 2 | 4 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Güz, Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Ömer Said TOKER |
Dersi Veren(ler) | Ömer Said TOKER |
Asistan(lar)ı |
Dersin Amacı | Araştırmaların planlanması ve araştırma sonucunda elde edilen verilerin istatistik analizi ve sonuçların yorumlanması |
---|---|
Dersin İçeriği | Öğrenciler, bilimsel bir araştırma sonucunda elde ettiği verilerin değerlendirilmesi ve istatistik analizlerinin yapılmasını ve sonuçların yorumlanmasını öğrenir. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Gıda endüstrisinde uygulanan istatistiksel yöntemler ve bunların önemi hakkında bilgi edinilmesi
- Popülasyon, örneklem, standart sapma gibi temel istatistik parametreleri hakkında bilgi edinilmesi,
- Gerçekçi kısıtlar çerçevesinde deneysel tasarım yapabilme
- Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik testlerin uygulanması,
- Bağımlı değişkenin bağımsız değişken üzerine etkisinin belirlenmesine yönelik testlerin uygulanması
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | |
PÇ-1 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 |
PÇ-2 | - | - | 2 | - | - |
PÇ-3 | - | 3 | - | 3 | 3 |
PÇ-4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 |
PÇ-5 | - | 3 | 3 | 3 | 3 |
PÇ-6 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 |
PÇ-7 | - | 3 | 3 | 3 | 3 |
PÇ-8 | - | 2 | 3 | 3 | 3 |
PÇ-9 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PÇ-10 | 2 | 2 | 2 | - | - |
PÇ-11 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
PÇ-12 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PÇ-13 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |
PÇ-14 | - | - | - | - | - |
PÇ-15 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
PÇ-16 | 2 | 3 | - | - | - |
PÇ-17 | - | - | - | - | - |
PÇ-18 | 1 | 2 | - | 3 | 3 |
PÇ-19 | - | - | - | - | - |
PÇ-20 | - | - | - | - | - |
PÇ-21 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
PÇ-22 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
PÇ-23 | 1 | 2 | 2 | 3 | 3 |
PÇ-24 | - | - | - | - | - |
PÇ-25 | - | - | - | - | - |
PÇ-26 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
PÇ-27 | - | - | - | - | - |
PÇ-28 | - | - | - | - | - |
PÇ-29 | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ders Hakkında Genel Bilgi | İlgili Kaynaklar |
2 | Bilimsel Araştırma, İstatistikte Temel Kavramlar | İlgili Kaynaklar |
3 | Verilerin Toplanması, Ortalama, Standart Sapma | İlgili Kaynaklar |
4 | Gıda Endüstrisinde Kalite Kontrol, Olasılık | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıda Endüstrisinde Kalite Kontrol, Olasılık | İlgili Kaynaklar |
6 | t test | İlgili Kaynaklar |
7 | Korelasyon Analizi | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Ara Sınav -1 | İlgili Kaynaklar |
10 | Deneme Planları, Varyans Analizi | İlgili Kaynaklar |
11 | Varyans Analizi | İlgili Kaynaklar |
12 | Varyans Analizi | İlgili Kaynaklar |
13 | Çoklu Karşılaştırma Testleri | İlgili Kaynaklar |
14 | Çoklu karşılaştırma testleri | İlgili Kaynaklar |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 |
Ödev | 1 | 30 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 30 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 | |
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|