Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Güvenliği Yönetim SistemleriGDM419224200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer ŞİMŞEK
Dersi Veren(ler)Ömer ŞİMŞEK
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda endüstrisinde gıda güvenliği ve güvenirliğinin sağlanması için toplam kalite sistemleri ile yasal mevzuat ve standartlar hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriğiBu derste gıda güvenliği, güvenirliği kavramları anlatılmaktadır. Ayrıca toplam kalite sistemleri (HACCP, ISO22000, BRC, FSSC22000) hakkında bilgi verilmektedir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Şeminur Topal,1996. Tübitak
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda güvenliği ve güvenirliği kavramlarını bilir.
  2. Toplam kalite sistemlerini bilir.
  3. Tehlike analizleri yapabilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3
PÇ-1---
PÇ-2---
PÇ-3---
PÇ-4---
PÇ-5---
PÇ-6---
PÇ-7---
PÇ-8---
PÇ-9---
PÇ-10---
PÇ-11---
PÇ-12---
PÇ-13---
PÇ-14---
PÇ-15---
PÇ-16---
PÇ-17---
PÇ-18---
PÇ-19---
PÇ-20---
PÇ-21---
PÇ-22---
PÇ-23---
PÇ-24---
PÇ-25---
PÇ-26---
PÇ-27---
PÇ-28---
PÇ-29---
PÇ-30---

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda güvenliği ve GGYS temel prensipleriİlgili Kaynaklar
2İyi üretim uygulamaları (GMP)İlgili Kaynaklar
3İyi tarım uygulamaları (GAP)İlgili Kaynaklar
4İyi veterinerlik uygulamaları (GVP)İlgili Kaynaklar
5İyi hijyen uygulamaları (GHP) ve SSOPİlgili Kaynaklar
6HACCP - Tehlike analiziİlgili Kaynaklar
7HACCP - Kanıtlamaİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9ISO 9001:2000 (Kalite yönetim sistemi)İlgili Kaynaklar
10ISO 22000:2005 ve uygulamalarıİlgili Kaynaklar
11Prosedür örneğiİlgili Kaynaklar
12IFS prosedürleri -BRC prosedürleriİlgili Kaynaklar
13Helal ve koşer gıda sertifikasyonuİlgili Kaynaklar
14Final-
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok