Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Fermentasyon TeknolojisiGDM4171 24200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet ARICI
Dersi Veren(ler)Muhammet ARICI
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriğiFermantasyonun tanımı, fermantasyon mikroorganizmaları, fermantasyon kinetiği, alkol fermantasyonu ve diğer fermantasyonlar, distile alkollü içkiler teknolojisi, şarap teknolojisi, bira teknolojisi, sirke teknolojisi, laktik asit fermentasyonları ve teknolojileri, fermente ürünlerde kalite analizleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Turşu Teknolojisi (3.Baskı) Prof.Dr. Nihat Aktan, Yrd.Doç.Dr. Hatice Kalkan Yıldırım, Doç.Dr. Ufuk Yücel
  • Sirke Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Yüksek Müh. Hatice Kalkan
  • Sofralık Zeytin Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Yüksek Müh. Hatice Kalkan
  • Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Yük.Müh.Hatice Kalkan
  • Şarap Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Dr. Hatice Kalkan
  • Malt ve Bira Teknolojisi (İsmet Türker)
  • Şarap Üretimi ve Kalite Kontrolü (Selma Güven)
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları bilir.
  2. Öğrenci çeşitli fermantasyon kinetiğini bilir.
  3. Öğrenci destilasyonu uygular ve destile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini bilir.
  4. Öğrenci şarap üretim teknolojilerini bilir.
  5. Öğrenci bira üretim teknolojilerini bilir.
  6. Öğrenci sirke üretim teknolojilerini bilir.
  7. Öğrenci turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaları ve çeşitleriİlgili Kaynaklar
2Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleriİlgili Kaynaklar
3Fermentasyon mikroorganizmalarıİlgili Kaynaklar
4Mikrobiyel metabolizmanın esaslarıİlgili Kaynaklar
5Malt teknolojisiİlgili Kaynaklar
6Bira teknolojisiİlgili Kaynaklar
7Şarap teknolojisiİlgili Kaynaklar
8İspirto teknolojisiİlgili Kaynaklar
9Ara Sınav 1
10Damıtık alkollü içecekler: Eskitilmeyen damıtık alkollü içeceklerİlgili Kaynaklar
11Damıtık alkollü içecekler: Eskitilen damıtık alkollü içeceklerİlgili Kaynaklar
12Sirkeİlgili Kaynaklar
13Turşularİlgili Kaynaklar
14Sofralık zeytin ve diğer bitkisel fermente gıdalarİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması210
Derse Özgü Staj
Ödev110
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok