Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Soğuk TekniğiGDM2312 35300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce)
Ders KategorisiGenel Kültür Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)İbrahim Doymaz
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıdaların soğukta ve dondurularak muhafaza prensiplerini, gıda bozulmaları, gıda zehirlenmeleri ve besinsel kayıpların en aza indirilerek korunmasının öneminin öğretilmesi. Soğutma sistemlerinin çalışma prensipleri ve soğuk hava depolarının planlanması
Dersin İçeriğiGıdaların soğukta ve dondurarak muhafazasını kapsar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Karaoğlu, M. Murat (2010) Soğukta Muhafaza Teknolojisi - Ders NotlarıHeldman, D.R. Food Freezing. 2007.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci soğutma ve dondurma işlemi ile ilgili kavramları bilir.
  2. Öğrenci depolama süresince meydana gelen değişimleri bilir.
  3. Öğrenci gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemlerin temel prensiplerini bilir.
  4. Öğrenci dondurma, depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkilerini bilir
  5. Öğrenci dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları ve depolanmaları ile ilgili temel prensipleri bilir.
  6. Öğrenci soğutma sistemlerinin çalışma şartlarını bilir.
  7. Öğrenci soğuk depo tasarlamasını bilir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7
PÇ-1-------
PÇ-2-------
PÇ-3-------
PÇ-4-------
PÇ-5-------
PÇ-6-------
PÇ-7-------
PÇ-8-------
PÇ-9-------
PÇ-10-------
PÇ-11-------
PÇ-12-------
PÇ-13-------
PÇ-14-------
PÇ-15-------
PÇ-16-------
PÇ-17-------
PÇ-18-------
PÇ-19-------
PÇ-20-------
PÇ-21-------
PÇ-22-------
PÇ-23-------
PÇ-24-------
PÇ-25-------
PÇ-26-------
PÇ-27-------
PÇ-28-------
PÇ-29-------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler, Soğutma ile ilgili temel kavramlar, soğukta muhafazanın temel ve fizyolojik ilkeleriİlgili Kaynaklar
2Soğutma yöntemleriİlgili Kaynaklar
3Buhar sıkıştırmalı soğutma yönteminin incelenmesi ve termodinamik analiziİlgili Kaynaklar
4Gıdaların soğukta muhafazası (soğutma çevrimleri ve soğuk depolar)İlgili Kaynaklar
5Soğuk depoların planlanmasıİlgili Kaynaklar
6Gıdaların soğukta muhafazası (Kontrollü ve modifiye atmosferde depolanması)İlgili Kaynaklar
7ARA SINAVİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Meyve ve sebzelerin soğukta muhafazasıİlgili Kaynaklar
10Soğukta ve dondurarak muhafaza sırasında gıdalarda meydana gelen değişimlerİlgili Kaynaklar
11Soğuk depolar ve enerji tasarrufu ısı kazanç kaynaklarının analiziİlgili Kaynaklar
12Ürün esaslı uygulamalar (ön soğutma, dondurark depolama)İlgili Kaynaklar
13Ürün esaslı uygulamalar (Soğuk zincir)İlgili Kaynaklar
14Soğutma sistemlerinde proses control ekipmanlarıİlgili Kaynaklar
15Soğukta ve dondurarak muhafazada son teknolojilerİlgili Kaynaklar
16Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler00
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar260
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)215
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok