Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Endüstri Atıkları Ve DeğerlendirmesiGDM333224200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüÖmer Said TOKER
Dersi Veren(ler)Ömer Said TOKER
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere gıda endüstrisinin çeşitli kollarından elde edilen atıkların ve yan ürünlerin farklı endüstrilerde kullanılması, çevre ve insan sağlığına zararsız hale getirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriğiGıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının tanımları, sınıflandırılması, Artık ve artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri ve arıtımı, Temel gıda sanayi dalları olan hububat, et, süt, meyve-sebze, yağ endüstrisi ve şeker işleme sanayilerinin atık ve yan ürünlerinin kaynakları, bileşimleri ve değerlendirilmeleri işlenmektedir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda endüstrisinde ortaya çıkan yan ürün ve atıklar hakkında farkındalık sağlanması,
  2. Gıda endüstrisinde ortaya çıkan yan ürün ve atıkların bileşimi, besinsel ve fonksiyonel özellikleri hakkında bilgi edinilmesi,
  3. Ekonomik değeri olmayan atıkların değerlendirilerek katkı değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi hakkında bilgi edinilmesi,
  4. Gıda endüstrisinde ortaya çıkan yan ürün ve atıklarla ilgili güncel literatürün araştırılmasına yönelik kazanım sağlanması,
  5. Proje konusu bulma, proje başvuru formu hazırlama, grup çalışması yapabilme ve hazırlanan projelerin sözlü olarak sunulması konusunda tecrübe kazanılması

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5
PÇ-1-----
PÇ-2-----
PÇ-3-----
PÇ-4-----
PÇ-5-----
PÇ-6-----
PÇ-7-----
PÇ-8-----
PÇ-9-----
PÇ-10-----
PÇ-11-----
PÇ-12-----
PÇ-13-----
PÇ-14-----
PÇ-15-----
PÇ-16-----
PÇ-17-----
PÇ-18-----
PÇ-19-----
PÇ-20-----
PÇ-21-----
PÇ-22-----
PÇ-23-----
PÇ-24-----
PÇ-25-----
PÇ-26-----
PÇ-27-----
PÇ-28-----
PÇ-29-----

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Ders hakkında ve genel gıda atıkları hakkında bilgiİlgili Kaynaklar
2Atık Su Arıtımıİlgili Kaynaklar
3Yağ Endüstri Atıkları İlgili Kaynaklar
4Meyve Endüstri Atıklarıİlgili Kaynaklar
5Sebze Bazlı Atıklarİlgili Kaynaklar
6Tahıl Ürünleri Endüstrisi Atıklarıİlgili Kaynaklar
7Et Endüstrisi Atıkları İlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1 / Uygulama veya Konu Tekrarı
9Ara Sınav 1İlgili Kaynaklar
10Proje Sunumİlgili Kaynaklar
11Gıda Atığı Değerlendirme Yöntemleri İlgili Kaynaklar
12Gıda atıklarının değerlendirilmesinde uygulanan prosesler İlgili Kaynaklar
13Proje sunumlarıİlgili Kaynaklar
14Proje sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler130
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Projeler130
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok